Најновије

НЕЋЕ НИ ДА ЧУЈУ! Сиријски Курди одбацили Ердоганову идеју о сигурној зони на северу Сирије! (ВИДЕО)

Према речима високог званичника, сиријски Курди су одбацили турску безбедносну зону у северној Сирији, извештава АФП. Након телефонског разговора с америчким председником Доналдом Трампом, турски председник Реџеп Тајип Ердоган објавио је да ће Анкара формирати сигурну зону од 32 километра ширине у северној Сирији.

Курди (Фото: Јутјуб)

Ердоганов портпарол је касније разјаснио да ће зону безбедности контролисати Анкара. Портпарол је додао да ће турска војска координисати своје акције са локалним становништвом.

Идеју је првобитно предложио Трамп, који је на Твитеру запретио да ће "уништити" турску економију ако Анкара нападне курдске снаге у Сирији. Као одговор, Турска је изјавила да може "остати гладна, без хране и воде", али ће се и даље борити против терориста. Прошлог месеца, Доналд Трамп је прогласио победу над Исламском државом у Сирији, након чега је најавио повлачење 2.000 америчких војника који су тренутно распоређени у овој блискоисточној земљи. Председник је изјавио да ће земље у региону, укључујући Турску, избрисати преостале терористе.

Трамп је, међутим, нагласио да настоји да заштити Курде док је постепено повлачио трупе из земље, а саветник за националну безбедност у Белој кући позвао је на заштиту курдске милиције од стране Анкаре као предуслов за повлачење САД.

Ердоганов портпарол Ибрахим Калин одговорио је да је то била "фатална грешка у изједначавању сиријских Курда с Радничком партијом Курдистана (ПКК) и њеном сиријском граном ПИД (курдска Странка демократске уније)”. Анкара сматра да је ЈПГ повезан са ПКК, коју је Турска прогласила  терористичком организацијом.

Снажна експлозија одјекнула у центру Манбиџа. Погледајте ОВДЕ шта се дешава у овом граду.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Напетост на северу Сирије не престаје

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА