Најновије

ДРАГОЦЕНИ ПОКЛОН РУСИЈЕ СРБИЈИ: Комплетирано Мирослављево јеванђеље! Добили смо страницу, последњу која је недостајала!

Како незванично сазнајемо од извора блиског Министарству културе Србије, посета руског председника Владимира Путина са делегацијом донела је нашој земљи и један неочекиван и веома драгоцен поклон. Наиме, у Србију ће веома ускоро бити враћена и последња недостајућа страница изузетно вредног Мирослављевог јеванђеља које се чува у Народном музеју у Београду.

Мирослављево јеванђеље (Фото: Јутјуб)

Пре, сада већ три године, српска делегација предвођена Томиславом Николићем је боравећи у Санкт Петербургу имала ексклузивну прилику да види оригиналну 166. страницу Мирослављевог јеванђеља која се чува у библиотеци у том граду. Директор Руске националне библиотеке тада му је био уручио копију листа.

Мирослављево јеванђеље је најзначајнији ћирилични споменик српске и јужнословенске односно српскословенске писмености из 12. века. Настао је по наруџбини захумског кнеза Мирослава, брата рашког великог жупана Стефана Немање, највероватније у Котору, око 1186. године, а за потребе цркве Св. Петра на Лиму у Бијелом Пољу, задужбине хумског кнеза Мирослава. Највећи део јеванђелистара дело је непознатог преписивача (у науци названог Варсамелеон), док је Глигорије (Григорије) Дијак, други писар, написао крај рукописа, неколико кратких записа и украсио текст орнаментима. Књига је написана на пергаменту словима тзв. уставне ћирилице, а украшена је са три стотине стилизованих минијатура и иницијала, у боји и злату. У основном делу текста заступљене су две редакције старословенског, зетско-хумска и рашка, а у начину како је обликована ћирилица осећа се присутност глагољичке традиције, док је орнаментика списа обележена снажним западним, романским, утицајем.

Рукопис се до 1896. налазио у Хиландару, када је поклоњен краљу Александру Обреновићу приликом његове посете Атосу. Фалила је само та једна страна која је била изгубљена још током труске владавине, када ју је вероватно неки руски монах спасио и донео у Русију.

2005. године Мирослављево јеванђеље је стављено на листу УНЕСКО- Памћење света као признање за његову историјску важност.

Прочитајте ОВДЕ како је дочекан Путин код храма светог Саве.

Извор: Википедија/Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА