Најновије

ВУЧИЋ 15 МИНУТА ОЧИ У ОЧИ СА ПУТИНОМ! Руски председник има озбиљне планове за Србију! Београд не сме да прокоцка шансу!

Председник Руске Федерације данас у посети Србији, његов помоћник Ушаков најавио да Путин доноси важан став о КиМ. Вучић са гостом из Москве 15 минута очи у очи о најважнијим питањима.

Александар Вучић и Владимир Путин (Фото: Јутјуб)

Руски економски пакет за Србију, вредан неколико стотина милиона евра, разговори о нашем учешћу у гасоводу "Турски ток", привођење крају договора о слободној трговини са Евроазијском економском унијом, наставак преговора о војној сарадњи и недвосмислена подршка Москве у решавању косовског питања - могли би да ову посету руског председника Владимира Путина, који данас стиже у Београд, учине најплодотворнијом до сада.

Тако уочи данашњег сусрета председника Александра Вучића и шефа Кремља, 14. по реду, очењују експерти, који посебну важност придају потписивању око 20 споразума који би требало да "зацементирају" економске, а самим тим и политичке односе двеју држава. Да ће председник Русије у Београду изнети став Москве о Косову, у среду је најавио његов помоћник Јуриј Ушаков:

- Тај став је јасан, конзистентан и заснован на међународним и правним оквирима, укључујући и оне који се налазе у Резолуцији СБ УН 1244. Русија ће подржати задовољавајуће, обострано прихватљиво решење до којег дођу Београд и Приштина, али верујемо да оно мора бити у складу са међународним правом и потврђено у СБ УН и да заиста треба да буде спроведено - пренео је ТАСС.

Шеф дипломатије Ивица Дачић оценио је да руски председник неће донети никакво спектакуларно решење за Косово, али да ће подршка Србији бити евидентна:

- Руско руководство од самог почетка, а редовно их обавештавамо, апсолутно подржава позицију Србије. Много је дезинформација у вези са коначним споразумом Београда и Приштине, укључујући и спекулације да Вашингтон и косовски Албанци спремају нови "Рамбује". Агенда Путинове посете симболично ће показати и снажне братске, али и политичке везе двеју држава и народа. Руског председника ће на Аеродрому "Никола Тесла" лично дочекати Вучић, након чега ће положити венце на Гробљу ослободилаца Београда и Споменику црвеноармејцу. Следи свечани дочек испред Палате "Србија", петнаестоминутни разговор у четири ока двојице председника, а затим и састанак двеју делегација, потписивање споразума и заједничко обраћање Путина и Вучића. Путин ће Вучићу уручити Орден Александра Невског, којим га је одликовао, а српски председник ће за руског госта приредити свечани ручак.

Финале посете је обилазак Храма Светог Саве, где је планиран сусрет председника Вучића и Путина са патријархом Иринејом. Првог човека Русије ту ће сачекати, како се процењује, око 70.000 људи.

По мишљењу политичког аналитичара Драгомира Анђелковића, већ се виде ефекти Путинове посете, јер се, како објашњава, Америка први пут поставила тако да врши притисак на Приштину:

- Вашингтон је схватио да, ако настави са негативном политиком према нама, Србија има алтернативу и може да се окрене од Запада.

Дејан С. Милетић, из Центра за проучавање глобализације, посебно истиче значај војне сарадње, чији је наставак најавио Путин:

- Подршка Русије нам је врло битна јер онемогућава злоупотребу позиција Србије од стране Запада. Важно је и да Русија директним инвестицијама буде дубоко укључена у српску економију, јер је то најбоља гаранција да неће истрговати нашим интересима.

Долазак Путина од изузетног је значаја, како политички, тако и економски, сматра и др Стеван Рапаић, са Института за међународну политику и привреду:

- Ако председник Путин охрабрује руске привреднике да инвестирају у Србији, то свакако може донети користи Србији. У тренутку када је Русија изложена санкцијама ЕУ, Србија може представљати трговински мост - каже Рапаић, који од 20 најављених споразума, истиче документ о реновирању ХЕ "Ђердап 2", споразум о изградњи железничког диспечарског центра, као и споразум о слободној трговини између Евроазијске економске уније и Србије.

Из Кремља су у среду потврдили и да ће снабдевање Србије руским гасом бити једна од важнијих тема сусрета двојице председника. У пратњи Путина стижу представници више од 40 руских компанија и на скупу "Дигитални дијалог Србија-Русија" челни људи српског и руског "ИТ капитала" имаће прилику да размене идеје и пројекте и договоре сарадњу.

Генерални директор "РЖД Интернешенел" Сергеј Павлов рекао је да се очекује потписивање уговора који има три елемента, од којих се први односи на пројектовање и изградњу савременог диспечерског центра за управљање железничким саобраћајем. Уговори су вредни око 230 милиона евра.

Током разговора у Београду тема би требало да буде и изградња метроа у престоници, за коју је, како се сазнаје, заинтересована московска фирма "Мосметрострој". Ова компанија је једна од највећих у Русији, са чак 14.000 запослених, а у Србији је већ ангажована на изградњи железничког тунела у Чортановцима.

Не тражите од Србије да бира

Европска унија би требало да се одрекне колонијалне логике "или-или" и престане да тражи од Србије да бира између Русије и ЕУ - рекао је у среду у Москви шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, који данас са Путином стиже у Београд. 

- У току су преговори о чланству у ЕУ, преговара се о разним поглављима и ЕУ се не либи да каже да Србија пре свега мора да призна Косово да би постала чланица, а друго је да се придружи политици ЕУ према Русији укључујући и увођење санкција - додао је Лавров, назвавши заузимање таквих ставова непристојним.

Он је одбацио оцене да Срби играју деструктивну улогу у БиХ због одбијања да се приступи НАТО.

Руски председник Владимир Путин долази у целодневну званичну посету Србији. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Владимир Путин поново међу Србима

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА