Најновије

ПУТИН ПРОПУШТА НЕМЦЕ И ФРАНЦУЗЕ КРОЗ КЕРЧКИ МОРЕУЗ: Упловљавају са Украјинцима на Азовско море

Руски председник Владимир Путин сложио се с предлогом немачке канцеларке Ангеле Меркел да допусти немачким и француским стручњацима да уђу у Керчки мореуз.

Керчки мореуз (Фото: РИА Новости)

То је 18. јануара објавио руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

"Већ пре више од месец дана канцеларка Меркел затражила је од председника Путина да дозволи немачким стручњацима да дођу на подручје Керчког мореуза и виде како се пролази кроз ово подручје, с обзиром да морају да се поштују безбедносни стандарди ... И председник Путин се одмах сложио", рекао је Лавров новинарима на конференцији о резултатима преговора са немачким министром спољних послова Хаико Масом.

Он је додао да је Меркел нешто касније затражила од немачких стручњака да дођу заједно са Французима, а Путин се такође сложио с тим.

Лавров је рекао да му је Мас предао предлогкоји '’обједињује ово једноставно путовање у неку врсту документа који мора да се договори са Украјином".

“Искрено смо рекли, ако наше колеге буду заинтересоване за оно што је председник Путин обећао канцеларки Меркел, то се може учинити данас, сутра, у било које време. Ако је идеја да се све ово претвори у неку врсту политичке процедуре, у којој ће украјинска страна донети неке одлуке, онда ризикујемо да будемо у истој ситуацији као и нормандијски формат са Штајнмајеровом формулом “, рекао је руски министар.

Са своје стране, Мас је појаснио да је тек у петак разговарао са Лавровом и да је предложио да Немачка и Француска размотре питања везана за обезбеђивање слободног пролаза кроз Керчки мореуз, и да у том контексту Москва није могла да има ту информацију унапред.

Подсећамо да је криза у Керчком мореузу започета крајем прошле године, када су три украјинска војна брода упловила у руске територијалне воде, после чега су њихове посаде ухапшене од стране обалске страже ФСБ и пребачене у затвор у Москву, где се и данас налазе.

Да ли Србија иде у НАТО, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Почетал напетости у Керчком мореузу

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА