Најновије

СРБИЈА ДОБИЈА ''ЛЕТЕЋЕ ТОПОВЊАЧЕ'': Уз њих и нове радаре за ''мигове''

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће Војсци Србије током ове године бити испоручено седам нових хеликоптера из Русије, што како је рекао, уз девет Ербасових хеликоптера Х-145 који су већ купљени за потребе војске и полиције, значи да ће Србија добити „више исправних и много вреднијих летелица него у претходних 30 година”.

Ми-35 (Фото: РИА Новости)

Вучић је поводом посете руског председника Владимира Путина Београду, казао да две земље имају веома добру војно-техничку сарадњу као и да су током разговора потврђене наруџбине различитих одбрамбених система из Русије.

„Ове године добијамо седам нових хеликоптера, четири Ми-35 који су међу најмодернијим и најбољим борбеним хеликоптерима на свету. Видим да их неки у окружењу који развијају мрежњу према Србији и мени зову 'Вучићевим вражјим кочијама', то нису никакве кочије, то су дивне летелице, веома моћне за одбрану земље”, казао је Вучић.

Он је казао да ће из Русије током године стићи у Србију и три нова транспортна хеликоптера Ми-17. „Са девет хеликоптера Х-145 које смо купили од Ербаса, добићемо ове године више исправних и много вреднијих летелица него у претходних 30 година. То довољно говори о стању нашег буџета, наших јавних финансија”, казао је председник Србије. Вучић је додао да ће бити настављена модернизација 14 ловачких авиона МиГ-29 РВ и ПВО уградњом како је рекао, „најмодернијих радарских система”.
„Они нам чувају небо од свих уљеза и суштина је ко ће кога пре да види у ваздуху пошто су ракете ваздух-ваздух мање-више сличне. Тај који пре види противника у ваздуху, има предност, зато смо посебно уложили у радаре за наше авионе. Све то треба да буде завршено до половине 2020. године и тада ће одбрамбена моћ Србије бити значајно увећана у односу на све оно што смо до сада имали”, казао је Вучић, преносе медији.

Нови радари на модернизованим „миговима 29”

Када Војска Србије буде добила јуришне, борбене хеликоптере Ми-35, имаће летелицу какву ни ЈНА није имала. Наиме, до сада испоручене летелице Ми-17 (модернизована варијанта Ми-8) и „миг 29” познате су генерацијама наших пилота. За противоклопну борбу, односно подршку сопственим снагама на земљи, што је основна намена Ми-35, сада је предвиђен лаки хеликоптер „газела”.

Некадашња Јединица за специјалне операције РДБ-а МУП-а Србије имала је два хеликоптера Ми-24, а Ми-35 је заправо његова извозна модернизована варијанта, и они су предати војсци али су свој летни век завршили скрајнути на стајанци аеродрома у Батајници. Ми-35 познат је и као „летећа топовњача”.

Испорука три транспортна хеликоптера Ми-17, са три која се већ налазе у саставу Ратног ваздихопловства и противваздухопловне одбране, практично ће покрити минимум потреба Војске Србије када је реч о летелицама овог типа. Ту је и још неколико хеликоптера Ми-8 наслеђених од ЈНА који и данас лете.

Када је реч о „миговима 29”, председник Србије је, упркос различитим спекулацијама везаним за модернизацију ових ловачких авиона, поновио да ће ови авиони добити нове радаре и ракете ваздух-ваздух.    

Србија ће добити и девет „Ербасових” хеликоптера Х-145М, од којих ће пет отићи у Војску Србије а четири у Хеликоптерску јединицу МУП-а Србије. Војни хеликоптери биће намењени за дејство по циљевима на земљи, превоз специјалаца, трагање и спасавање. 

Какво је стање на фронту у ДНР, погледајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ми-35 за Војску Србије

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА