Најновије

Путин добио моћан поклон од патријарха Иринеја! Кад је отворио кутију, срце му је заиграло! (ВИДЕО)

"Изузетно ми је важно што је икону Светог Саве коју сам осликала добио Владимир Путин, који је верујући човек. Икона је молитвени предмет и руски председник добро разуме шта она значи", каже познати српски иконописац Јелена Хинић.

Загрљај Путина и Иринеја (Фото: Јутјуб)

Овако Јелена говори о части која јој је припала - да баш њено уметничко дело српски патријарх Иринеј поклони Владимиру Путину у знак захвалности за подршку Русије у завршетку градње Храма Светог Саве на Врачару. Јелена ради као доцент на Академији Српске православне цркве за уметност и конзервацију и скоро тридесет година се бави сликањем икона, тако да не види ништа необично у томе што је баш она изабрана да уради икону за Путина.

- Често ме из кабинета Његове светости зову кад он жели да поклони икону неком званичнику. Тако су ме позвали и почетком децембра и затражили икону Светог Саве. Нису имали никакве захтеве око детаља, већ су ми дали слободу да сама изаберем како ће изгледати. Одлучила сам се за Светог Саву који у левој руци држи јеванђеље, а десном благосиља, какав је на фресци у Студеници у Краљевој цркви, јер је то типичан начин представљања архијереја. Јелена прича да у почетку није знала коме ће икона бити дарована:

- Рекли су ми тек при крају мог рада. Међутим, нисам се много изненадила, јер сам претпостављала да је за Путина, пошто сам знала да долази у Србију.

Одмах пошто су је позвали, оставила је по страни све друге послове и почела да слика.

- Икона је сликана ручно на липовој дасци и с позлатом на полименту са двадесетчетворокаратним златом. Рађена је уобичајеном јајчаном темпером и пигментом, што је старинска, традиционална техника рада. Увек се трудим да сваку икону урадим најбоље што могу и да она буде на једном захтеваном уметничком нивоу - закључује Јелена Хинић.

Свети Ђорђе за принца Чарлса

Јелена Хинић урадила је и икону Светог Ђорђа, коју је пре три године престолонаследник Александар Карађорђевић поклонио принцу Чарлсу, приликом његове посете Србији. Нарочито је поносна на иконостасе и иконе које ради за цркве и манастире, а једна од познатијих је Светог краља Драгутина са житија у Ђурђевим Ступовима, величине два метра.

Бог се јави! Српска православна црква прославља Богојављење. Више о празнику прочитајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Путин у Булевару Краља Александра

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА