Најновије

КУКАЛА ИМ МАЈКА! Погледајте шта познати француски писац и миљеник деснице предвиђа Француској (ФОТО/ВИДЕО)

"Енфан терибл" француске књижевности и њен највећи извозни производ, контроверзни провокатор Мишел Уелбек (62), поново је својом новом књигом (код нас излази 1. марта) окренуо огледало ка мрачној истини савремене Француске.

Мишел Уелбек (Фото: Јутјуб)

Његов нови роман "Серотонин" појавио се 4. јануара у француским књижарама, у тиражу од 320.000 примерака, са преводима у неколико земаља у недељи одмах после тога.

"Серотонин" је прича о 46-годишњем Флорен-Клоду Лабрусту, инжењеру пољопривреде сломљеног срца који за Министарство пољопривреде пише трговинске извештаје и презире ЕУ те решава да промени живот из корена. Циничан и неотесан, а опет са дашком романтизма у себи, он је типичан уелбековски антихерој. Нема пријатеља ни фамилије, никакве личне пројекте нити интересовања. Нема ни финансијске проблеме, али је дубоко разочаран професионалним животом. Некад је радио за агрохемијски конгломерат “Монтесанто”, пре неуспешног покушаја да осмисли нове начине промоције нормандијског сира.

Усамљен је и прогоњен прошлошћу и пропалим љубавним везама, а једино што га одржава у животу јесте антидепресив заснован на серотонину, хормону среће.

Француски медији назвали су књигу горком и визионарском. У њој се критикују политичари "који се не боре за интерес свог народа већ су спремни и да умру у одбрани слободне трговине". Написан пре актуелних протеста "жутих прслука" усмерених против француске владе, “Серотонин” се бави очајним сељацима у Нормандији који организују оружане блокаде путева и долазе у сукобе са полицијом. Као што је често случај са овим аутором, понеке реченице су изазвале увреде и пре самог објављивања. Посланик Макронове партије жалио се што Мишелов наратор назива Ниор најружнијим местом у Француској и предложио аутору да изађе из свог златног париског кавеза и мало боље истражи градић. И сам Уелбек се жалио да се осећа као у замци у Паризу због статуса писца суперстара. Он, који је некада био оличење анонимног, нихилистичког човека на обронцима бетонских предграђа, на француској периферији, постао је толико имућна фигура да се током последњих председничких избора јадао: "Сада сам део глобалне елите".

Његова светска слава потекла је од свесно нихилистичких романа о мушкарцима заробљеним у животима без љубави, присталицама успутног секса. Седми роман, "Серотонин", у којем се јунак до детаља присећа бивших девојака у смислу како су се односиле према његовом пенису, изазвао је критике чак и највећих Уелбекових поштовалаца, попут Нели Капријелијан из магазина “Лес Инрокуптиблес".

- Очигледно је преспавао #МеТоо моменат - закључила је она.

Нели је за Француски радио рекла да је Уелбеков "бајати" поглед на жене једина лоша ствар што се тиче новог романа.

- У “Серотонину” његова политика скреће више улево, ако баш треба да је категоризујемо, или, боље речено, ка бесним и аполитичним “жутим прслуцима” - оценила је критичарка.

Друге су иритирале референце на бестијалност и опис слика злостављене деце на компјутеру једног осумњиченог лица.

- Цела та естетика маторог белог мушкарца је застарела, бајата и више не доноси ништа добро. У чему је поента покушавања да спасемо пораженог белог старца? пита се наратор. Управо тако, у чему је поента? - написала је у "Л’Обсу” Елизабет Фили.

- “Серотонин” је потврдио Уелбеков статус визионара и великог народног романописца - објавио је десничарски "Фигаро".

Уелбек и његов очајни, бели средовечни наратори виђени су као језиви предзнаци националног расположења. Последњи роман, "Покоравање", у којем је видео Француску потчињену шеријатском закону пошто је 2022. изабрала муслиманског председника, објављен 2015, нашао се на насловној страни сатиричног магазина "Шарли Ебдо". Књига се појавила у књижарама истог дана када су џихадисти упали у просторије "Шарлија" у Паризу и убили 12 људи, међу којима је био и Уелбеков близак пријатељ Роман, који је написао пре тога роман "Платформа" о секс-туризму и тероризму, који је изашао годину дана пре експлозија у Балију 2002, када су исламисти убили преко 200 људи (махом туриста).

Аутор је сада први пут одлучио да остане нем за јавност и одбије све интервјуе и промоције. Занимљиво, објављивање "Серотонина" подударило се са његовим добијањем Легије части, француским највишим одликовањем које му је председник Емануел Макрон доделио за допринос француској књижевности, али и са његовим трећим браком, овога пута са две деценије млађом Кинескињом Ћиањум Лајсис Ли.

Вицкасти корисници друштвених мрежа нашалили су се како нови наслов показује да је вечити очајник можда смекшао своје циничне погледе на живот под старе дане. Други су, пак, упозорили да нихилизам који је обојио "Елементарне честице", "Платформу" и Гонкуром награђену "Карту и територију" тешко да је могао да искорени тромесечни брак са дамом из Шангаја. Он се, међутим, није сасвим склонио из јавног живота. У недавном чланку за амерички "Харперс" хвалио је Трампа због његове протекционистичке политике, назвавши га "једним од најбољих америчких председника које сам видео", али и језивим кловном. Ликовао је у уверењу да би Трампов мандат могао да означи крај америчког империјализма.

- САД више није водећа светска сила, што није нужно лоша вест за Америку, а одлична је вест за остатак света. Американци нам се скидају с грбаче и пуштају нас да живимо - написао је.

У чланку је похвалио и Брегзит: – Британци ми иду на живце, али им не могу оспорити храброст.

Како преноси британски "Гардијан", Уелбек воли да се појављује испред и иза филмске камере и тренутно снима филм са Жераром Депардјеом.

У међувремену, магазин "Шарли Ебдо", који је 2015. имао Уелбека на насловници као Норстрадамуса који се спрема да прослави Рамазан, објавио је само кратку вест о новом роману.

- Нећемо речи ништа лоше о томе: последњи пут када смо тако нешто учинили се баш завршило срећно по нас. Српско издање “Серотонина” излази 1. марта.

Откривени нови детаљи из живота убијеног Давида Драгичевића. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Настављају се протести жутих прслука у Паризу

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА