Најновије

Још у прошлом веку научници су знали када ће доћи крај света, а он је веома близу! Ово је датум...

Године 1973. године рачунарски програм, развијен на америчком МИТ-ју, требало је да помогне у изради модела глобалне одрживости. Уместо тога он је прогнозирао како ће до 2040. године наша цивилизација нестати. Иако се већина апокалиптичних пројекција и најава током историје показала нетачним, оно што је овај рачунар ,,испљунуо” у својој анализи, за сада се показује врло тачним, пише Big Think.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Сама предвиђања изнео је програм назван World One ког је оригинално креирао рачунарски пионир Џеј Фористар, на захтев организације Club of Rome. Реч је о невладиној организацији коју сачињавају мислиоци, некадашњи светски лидери, научници и УН-ове бирократе, с циљем ,,промовисања разумевања глобалних изазова с којима се човечанство суочава и предлозима решења кроз научну анализу, комуникацију и заговарање идеја”.

,,World One” показао је како ће око 2040. бити глобални колапс ако се настави досадашња експанзија популације и индустрије као што је то до сада.

Модел је урачунао трендове када је реч о загађењу, расту популације, количини природних ресурса и целокупног квалитета живота на планети. Сва његова предвиђања су се показале забрињавајуће тачнима, барем за сада.

Година 2020. је једна од темељних прекретница коју спомиње ,,World One”. Тада ће се, према прогнозама, радикално срозати квалитет живота. По том би сценарију требало да ,,нестане” велики број људи.

,,Око 2020. услови на планети постаће критични. Ако не урадимо ништа поводом тога, квалитет живота свешћемо на нулу. Загађење је такво да почиње да убија, популација пада на ниво испод оне 1900. године. У тој фази немогуће је зауставити крај цивилизованог живота какав познајемо”, прилагодили су ,,речи” рачунара стручњаци за ширу јавност.

Александер Кинг, тада вођа Club of Rome, протумачио је и како је програм најавио да ће државе-нације изгубити свој суверенитет, а корпорације ће владати целим светом.

,,Суверенитет више неће бити апсолутан, константно ће га нагризати, све док не нестане, чак и у најјачим нацијама”. World One, лаички речено, свет посматра као један систем. Извештај о његовом раду то описује као ,,навођену туру нашег понашања од 1900. године и где ће нас то понашање одвести”.

Програм производи графове који показују шта ће се са планетом догађати у будућности. Умрежава податке и варијабле о популацији, квалитету живота, ресурсима, загађењу, БДП-у, енергетици…

Следећи линије које означавају трендове могуће је ишчитати где свет иде и која је идућа криза која нас чека. Одмах су почели да се траже противотрови за проблеме који ће мучити (и муче) свет.

Club of Rome  најавио је како ће неке нације, попут САД-а, морати да смање апетите за ресурсима. Нада је како ће, једног дана, престиж произлазити из ,,мале и контролисане потрошње”, но томе нисмо нити близу.

Тренутно, према подацима Светске здравствене организације, девет од десет људи удише изразито загађени ваздух и више од седам милиона смрти годишње већ се сада може приписати загађењу. ,,World One”  се до сада показао застрашујуће тачним, време ће показати хоће ли тако остати до краја.

Узнемирујући извештаји канадске обавештајне службе тврде да Русија краде Северни пол. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: express.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА