Најновије

СРБИЈА СЕ НАОРУЖАВА ДО ЗУБА: Војска се ослања на наменску индустрију (ВИДЕО)

Наше оружане снаге до 2021. године биће опремљене рекордним бројем средстава из српских фабрика. У ВС лане ушло 29 нових система оружја и опреме.

Оркан (Фото: Војска Србије)

Војска Србије до 2021. године располагаће са чак 90 потпуно нових система наоружања и војне опреме. Већина овог арсенала, чак 76 средстава, биће из развоја домаће наменске индустрије. На овом списку су ракетно и ПВО наоружање, артиљеријска средства, дуге цеви, муниција, балистичка заштита, оптика и извиђачка средства...

Листа захтева стручних служби Министарства одбране и Генералштаба у години за нама скраћена је за чак 29 различитих система наоружања, муниције и војне опреме. То чини својеврсни рекорд, будући да је на терену опремања последњих деценија најуспешнија година била 2008, када су се оружане снаге поновиле са свега осам нових средстава.

- Развој сваког новог система дуг је процес, који траје и до 20 година. Имамо тежак задатак да опремимо Војску Србије тако да надокнади слабости које су се показале претходних година. Реч је о најмање 90 различитих система наоружања, колико су утврдили војни стручњаци - наводе у Министарству одбране.

Министар одбране Александар Вулин не крије да Србија може истински да се ослони само на сопствене снаге.

- Само оно што сами осмислимо, развијемо и произведемо јесте истински наше. Све остало, па и кад долази од пријатељских или партнерских држава, подлеже политици, дипломатији и сложеним међународним односима - каже Вулин.

Војнотехнички институт (ВТИ) у Жаркову недавно је промовисао више од 40 различитих средстава наоружања и војне опреме који су уведени у оперативну употребу наше војске или се налазе у завршној фази испитивања. Посебно је значајан пакет намењен Ратном ваздухопловству Војске Србије. Поред модернизованог ракетног система ПВО "Куб-М", радара П-40, артиљеријско-ракетног система ПАСАРС-16, у њему је савремена опрема намењена авиону "орао", на чијој модернизацији се убрзано ради. Реч је о дигиталној инструмент-табли, навигацијском дисплеју и осталим уређајима који ће бити уграђени у старог јуришника. Ову опрему развија земунска компанија "Телеоптик жироскопи", којој је држава пре неколико година удахнула нови живот.

Премијеру пред лицем јавности недавно је добио и сет домаћег наоружања за хеликоптере Х145М - седмоцевни лансер за навођена ракетна зрна калибра 80 мм и контејнер са једноцевним митраљезом 12,7 милиметара.

Инжењерски "излазни" печат добили су борбено оклопно возило "Лазар-3", артиљеријски систем НОРА Б-52, модернизовани "Огањ - ЛРСВ", теренац "фап 2832"... Наше оружане снаге користиће већ за који месец и даљински управљиву платформу "Мали Милош", самозаштитни ометач, као и лепезу иновираних ракета, муниције и упаљача. Војници ВС, посебно они из снага за хитно реаговање, поновиће се и усавршеним личним арсеналом, као и пакетом заштитне балистичке опреме М-17. 

Системи Кошава и Морава

Најсавременији производи домаће наменске индустрије, где важну улоги има и ВТИ у Жаркову, јесу - навођене ракете. Познати систем "Алас" развија приватна компанија "Едепро", а ВТИ ради на развоју сродних система "Кошава" и А-ДНД-18.

Ове изузетно модерне ракете намењене су, пре свега, страним купцима, али због великог домета, изузетне прецизности и могућности навођења на циљ, на списку су жеља и наше војске. И ове ракете могу да се испаљују из вишецевног бацача модуларног система "Морава", који је интересантан и страним купцима.

Како је Србија направила најбољи пиштољ на свету, погледајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА