Најновије

ТРАЖЕ ПРОМЕНУ ИМЕНА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ? Федерација спрема свилени гајтан

Странка демократске акције Бакира Изетбеговића жели промену имена ентитета Република Српска, тврдећи да је тај назив коришћен у циљу дискриминације Бошњака и Хрвата, и намерава да покрене правну процедуру, објавили су локални медији у БИХ.

Српска и Федерација (Илустрација: Правда)

Та странка ће путем својих представника у државним институцијама покренути правну процедуру пред Уставним судом Босне и Херцеговине ради преиспитивања тренутног назива ентитета РС, преноси сарајевска ТВ Фејс.

"Дугогодишња пракса институција власти ентитета РС је показала да је досадашњи назив ентитета РС интензивно и ефикасно коришћен у сврху дискриминације и искључивања друга два конститутивна народа - Бошњака и Хрвата.

Везивање имена било чега, у мултиетничкој заједници каква је БиХ, за само један народ, по принципу етничке привилегованости противно је Уставу Босне и Херцеговине и Европској конвенцији о људским правима која је надређена Уставу БиХ, тврде у СДА.

"Ентитет РС постоји по Уставу БиХ као мултиетнички ентитет у којем сви народи морају имати једнака права, што значи да не може само један народ бити заступљен ни у називу, а други искључени", додају из СДА.

Према Уставу Босне и Херцеговине, сва три конститутивна народа су равноправна на територији Босне и Херцеговине, укључујући оба ентитета и Брчко дисктрикт.

"То је потврђено и одлуком Уставног суда о конститутивности народа У5/98, којом је ентитетима наложено да у својим уставноправним системима осигурају пуну равноправност свим конститутивним народима", наводи се у саопштењу.

Свилени гајтан Федерације

Душанка Мајкић, посланица СНСД-а у Парламенту БиХ, каже да у БиХ стално стоји спреман свилег гајтан који је увек претња и да је само питање тренутка када ће га повући.

"Очигледно је да им треба хаос и немир и да желе да учине све да спрече да се стање у БиХ почне мењати набоље", рекла је она, и додала да је име Републике Српске неупитно и да га нико не може оспорити.

Додала је да је очигледно да СДА не одговара да се стање смири и да константно праве сукобе како не би дошло до конституисања власти.

"Очигледно да желе да остане ова власт која је њима по мери и која ће поступати како они желе. Уз то, очигледно да рачунају на стране судије у Уставном суду и на својих двоје бивших чланова. Поражавајуће је колико су у стању да изазивају проблеме да ова земља не може да крене напред", рекла је она.

Коме се Путин највише обрадовао у Србији, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг/Независне

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Пукни зоро – Дан Републике Српске

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА