Најновије

ЕУ НЕПРОМИШЉЕНИМ САНКЦИЈАМА РУСИЈИ ПУЦАЛА СЕБИ У ПЛУЋА Орбан: "Мислио сам да смо пуцали сами себи у ногу, али сада је све јасно..."

Eвропска унија је „пуцала себи у плућа“ непромишљеним економским санкцијама Русији због напада на Украјину, које, уколико се не повуку, ризикују да униште европску економију, изјавио је данас мађарски премијер Виктор Орбан."У почетку сам мислио да смо само себи пуцали у ногу, али сада је јасно да је европска економија пуцала себи у плућа и да дахће за ваздухом", рекао је Орбан, дугогодишњи критичар санкција, у интервјуу за мађарски државни радио, преноси Ројтерс.

Према његовим речима, Украјини је потребна помоћ, али европски лидери треба да преиспитају своју стратегију, пошто су санкције нанеле велику штету европској економији, а при томе нису ослабиле Русију или приближиле вишемесечни рат било каквом решењу.

Санкције не помажу Украјини

„Санкције не помажу Украјини, а лоше су за европску економију, и ако се тако настави оне ће убити европску економију. Оно што управо гледамо је неподношљиво. Тренутак истине мора доћи у Брисел, када лидери признају да су погрешили, да је политика санкција заснована на погрешним претпоставкама и да се мора променити", додао је Орбан.

Снабдевање Европе гасом се погоршало, а цене горива су порасле од руске инвазије на Украјину у фебруару и увођења санкција, због чега се земље ЕУ боре да допуне складишта и диверсификују канале снабдевања.

Раст цена гаса и струје приморао је Орбана да у среду смањи вишегодишње горње границе цена комуналних предузећа за домаћинства с већом потрошњом.

Мађарски премијер, који је реизабран у априлу, рекао је да би без те мере, која ће изазвати скок цена енергије за домаћинства која троше енергију изнад националног просека, цео режим ограничења цена комуналних услуга морао да буде укинут.

Мишљење економиста

Економисти Морган Стенлија кажу да би нови нивои лимитираних цена могли да подигну за 1,5 процентних поена инфлацију, која је већ на 20-годишњем рекорду, чему је допринело и слабљење форинте.

Пре избора у априлу, економисти су проценили да ће ограничење цена коштати комунална предузећа до 1,5 билиона форинти (3,71 милијарду долара), што је, заједно са низом мера које су помогле Орбановој изборној победи, изазвало раст буџетског дефицита.

Ројтерс такође наводи да је друга Орбанова одлука, да се по убрзаном поступку донесе закон о подизању пореске стопе за стотине хиљада малих фирми ове недеље, у оквиру ширих настојања владе да обузда растући буџетски дефицит, изазвала уличне протесте у Будимпешти.

Kaкво је балистичко изненађење Русија спремила за запад погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА