Најновије

БИВШИ АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР УПОЗОРАВА: Ситуација око Косова иде у опасном смеру

Бивши амерички амабасадор у Србији Вилијам Монтгомери оцењује да се у овом тренутку ствари на Косову и око Косова одвијају у опасном смеру.

''Косовска војска'' (Фото: КБС)

"Надам се да грешим, али крајње сам песимистичан у вези са ситуацијом око Косова", каже Монтгомери за Танјуг и објашњава:

"Садашњи став косовског руководства је да је Декларација о проглашењу независности променила све и да ново Косово може да ради све што могу да раде и друге независне земље".

А то значи - игнорисање Резолуције СБ УН 1244, увођење такси од 100 одсто на српску робу и непоштовање устава, који су им, иначе, истиче Монтгомери, написали Американци, а Албанци га променили да би омогућили формирање војске.

При том, примећује Монтгомери, Европска унија нема моћ или нема вољу да инсистира на примени Бриселског споразума, укључујући обећање о формирању Заједнице српских општина.

"Албанци су открили да не морају да се држе обећања или да учине нешто више од неискрености према ЕУ", каже он.

Посебно га је, истиче бивши амерички дипломата, разочарало то што су САД промениле свој дугогодишњи став да неће бити никакве косовске војске.

"Био сам лично присутан када су нашим политичким лидерима јасно стављене до знања све опасности које би постојале у случају настанка такве војске", рекао је Монтгомери.

Према његовим речима, Вашингтон је невољно дозволио и формирање Косовских полицијских снага, страхујући шта би борци ОВК могли да раде ако би изненада остали без посла.

Најгоре је, закључује Монтгомери, што амерички амбасадор на Косову то подржава.

"Све то иде у веома опасном смеру, а Србе тера на екстремније ставове против њихове воље и жеље", закључио је Монтгомери.

За кога је Додик добар, а за кога лош, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Косово - Нова америчка држава ван америчког континента

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА