Најновије

ДАЧИЋ УБЕЂЕН: Амери и Енглези хоће да укину Српску!

"Иза иницијативе СДА Бакира Изетбеговића за промену имена српског ентитета у БиХ стоји недвосмислена намера западних сила да се укине Република Српска", тврди за Српски телеграф шеф дипломатије Ивица Дачић.

Дачић (Фото: Јутјуб)

С друге стране, аналитичари наводе да иза свега стоји Америка, која преко својих локалних шерифа, попут одлазеће америчке амбасадорке у БиХ Морин Кормак, покушавају на сваки начин да измене Дејтонски споразум на штету Срба и Милорада Додика, који им је већ дуже време на црној листи.

- Такође, прсте у ову иницијативу уплели су и Британци, који не одустају од претензија ка Балкану. Вашингтон и Лондон сматрају РС препреком пре свега због блиских веза са Београдом, али и Москвом и Владимиром Путином, против којих западни блок води неку врсту хладног рата. Све ово заједно треба тумачити као припрему терена и медијску кампању како би реализовали паклени план - тврде одлично обавештени извори из Бањалуке.

Ломе се копља

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оцењује да ситуација није нимало наивна, као и да Срби морају бити јединствени уколико желе да Српска нестане. 

- Одавно већ постоји намера да се изврши ревизија Дејтона да би се укинула РС. Србија поштује територијални интегритет БиХ, али истовремено неће дозволити укидање РС. Све ствари у БиХ треба решавати на основу сагласности сва три народа и оба ентитета. Ово је покушај дестабилизације БиХ, Срби треба да буду јединствени, и власт и опозиција, јер је у питању опстанак РС - поручио је шеф дипломатије.

Стручњак за безбедност Џевад Галијашевић уверен је да је нестајање Републике Српске жеља Америке и Велике Британије. Према његовим речима, Немачка не жели конфликте на ободима ЕУ, па треба очекивати да се на питању опстанка РС ломе интереси западних и НАТО држава.

- Не треба заборавити да је СДА антиевропска и радикално исламистичка верска група са врло деструктивним политичким циљевима. Она је злочиначки, корумпирани, ратоборни и ратнохушкачки покрет који изазива сукобе, функционише и сналази се само у тим сукобима које креира. Тако да није само кривац на западу, него СДА показује спремност да увуче Бошњаке у сукоб НАТО и Русије. Међутим, РС је организована и спремна на овакве ситуације. СДА неће моћи да је сруши, али може да изазове, покрене или чак убрза процес раздруживања од БиХ и доведе до осамостаљивања РС - мишљења је Галијашевић.

Прочитане намере

Декан Факултета безбедности у Бањалуци Предраг Ћеранић истиче да се јасно препознају антидејтонске активности.

- Постоји политички циљ. СДА жели да обесмисли Дејтонски споразум, прикаже да је превазиђен, нефункционалан и дискриминаторски. Наравно да је страни фактор повезан са овом иницијативом, недавно је турски председник Ердоган на прес-конференцији у Анкари након састанка са Колиндом Грабар Китаровић рекао да је неопходна ревизија Дејтона. Било је реакција на ову Ердоганову изјаву, али се заборавља да је она дата након састанка са хрватском председницом. Имам утисак да се из архиве вади Туђманова доктрина - закључује Ћеранић.

Ово хоће Изетбеговић

-Најављује обраћање Уставном суду БиХ са захтевом да се брише назив РС

-Тај сулуди потез правдају потребом да се назив усклади са уставом БиХ и одлуком тог суда о конститутивности народа

-Каже да је назив Република Српска дискриминаторски према свима који нису Срби, а живе у том ентитету.

Русија: Опасно подривање земље

Амбасада Руске Федерације у БиХ предложила је партнерима из управног одбора Савета за спровођење мира да данас буде одржана ванредна седница због намере СДА да доведе у питање дејтонско име Републике Српске.

Из амбасаде Руске Федерације изразили су забринутост због намере СДА да доведе у питање дејтонско име једног од ентитета БиХ и упозорили да овакве иницијативе угрожавају процес националног помирења са тешко предвидљивим последицама.

- Сматрамо такве изјаве опасним покушајем ревизије мировног споразума, што подрива стабилност у земљи и компликује формирање институција на свим нивоима - поручили су из руске амбасаде.

Додик: Штитићемо РС по сваку цену

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је после састанка са председницима парламентарних политичких странака из РС да ће се залагати за ригорозне мере заштите српског ентитета уколико СДА жели да изгура иницијативу за промену његовог имена.

- Стратегија и тактика оних који покрећу такве иницијативе, у које не улазимо, јасно нам је да су тема која се одржава дужи низ година, па чак и деценија, и да је ту покушај да се подрије Република Српска. Оно што ја видим јесте нервоза која је дошла од предлагача јер је очигледно да је ово покушај да се скрене пажња с позиције у федерацији и евентуално пребаци проблеме на РС - каже Додик.

Он је одбацио наводе да му је руски председник Владимир Путин ментор, те истиче да је само председник пријатељске земље с којим дели неке ставове.

- Путин ми каже да сам добар момак, исто као што Американци кажу да сам лош момак - навео је Додик.

Свет клизи право у трећи светски рат. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Дачић: Ни Шерлок Холмс не може да утврди колико је земаља признало Косово

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА