Најновије

ПРОТЕСТИ ЗАХВАТИЛИ ЦЕЛУ СРБИЈУ! Ни снег није спречио грађане да изађу на улице

У Новом Саду, Нишу, Ужицу, Чачку, Крушевцу, Врању, Зајечару и Шапцу у току су протести "Један од пет милиона".

Протест (Фото: Јутјуб)

У Новом Саду је почео други протест грађана под паролом "Један од пет милиона - Стоп крвавим кошуљама". Грађани су се окупили у 18 часова код Српског народног позоришта, где су им се обратили доценткиња Филозофског факултета у Новом Саду Бојана Бодрожа, професорка Филозофског факултета у Београду Ивана Спасић, студенткиња Академије уметности у Новом Саду Теа Вукадин.

Након говора, кренула је протестна шетња Јеврејском улицом, затим Булеваром ослобођења, потом у Максима Горког до зграде РТВ-а, те до зграде Покрајинске владе.

Окупљени носе различите транспаренте и заставе Србије и Војводине.

Данас је и више од 70 професора, асистената, сарадника и истраживача са Филозофског факултета у Новом Саду дало подршку грађанима који протестују у више градова Србије.

Новосађани су први пут изашли на улице у организацији иницијативе "Један од пет милиона" прошлог петка.

У Нишу је одржан трећи протест "Стоп терору - за Ниш без страха", као део протеста "Један од пет милиона" који се одржавају у Београду и још неким градовима. Организатор протеста је Покрет младих" За Ниш без страха". Говорили су бивши инспектор полиције Небојша Благотић и Нађа Стошић испред организатора из Покрета младих.

На скупу у центру Ниша захтеване су оставке министарке саобраћаја Зоране Михајловић и градоначелника Дарка Булатовића. Затражено је и враћање оснивачких и управљачких права над аеродромом "Константин Велики", као и заустављање партијског запошљавања, одузимања имовине од стране јавних извршитеља и искључења струје социјално угроженим грађанима.

Затражено је и расветљавање серије паљевина аутомобила у Нишу и обезбеђивање свих пружних прелаза. Као нови захтев додато је и преиспитивање рада Градске топлане у Нишу, која је увећала рачуне за грејање за претходни месец.

У Врању је вечерас први пут организован грађански протест. На градском шеталишту окупљени грађани носили су транспарент "Врање без страха - један од пет милиона", траже оставку председника Србије Александра Вучића, пристојну и слободну Србију, једнаке услове за све. Грађани су затим шетали главним градским улицама.

Протест је одржан и у Крушевцу, граду у коме је крајем новембра нападнут Борко Стефановић, што је иницирало протестне шетње грађана и опозиције.

Окупљеним грађанима на Тргу глумаца обратили се најпре Бобан Јовановић, који је повређен када и Лидер левице и који заједено са  суграђанима вечерас протествује против насиља које је режим наметнуо на свим нивоима.

Професорка српског језика и књижевности Душанка Милосављевић је рекла да је дошла из личних побуда, да окупљени нису политичари, већ незадовољни грађани који за добробит града од кога не одустају, као и земље у којој живе упозоравају да нешто опасно није добро у друштву.

Захтеви окупљених крушевљана су оставке Градоначелнице и одговорних за рад Топлане, као и дупло мањи рачуни за грејање у наредна три месеца. Да Крушевац буде безбедан град којим не управљају криминални кланови.

Желе боље услове лечења , право на истините онформације и другачије мишљење. И одлазак Александра Вучића као најодговорнијег за лоше стање у Држави.

"Почело је", "Издржаћемо" поручили су шапчани са друге протестне шетње "Један од пет милиона".

Окупљеним грађанима у центру града обратили су се новинар Ненад Кулачин и организатор протеста Душан Туфегџић. Младе су позвали да уче стране језике, како би земљу могли 

достојанствено да представе на међународној сцени а власти да ће их и поред лошег времена бити све више. Захтеви учесника протеста су исти као и претходног петка. Осим заустављања насиља траже пет минута на РТС-у за протесте, једнако извештавање о свим политичким опцијама на Јавном сервису, затим проналазак почионилаца и налогодаваца убиства Оливера 
Ивановића и напада на новинара Милана Јовановића.

Траже и оставку министра унутрашњих послова Небојше Стефановића као и образложерње 
плана за Косово од председника Вучића. Уз пиштаљке и пароле из пешачке зоне окупљени шапчани прошетали су главним градским улицама.

Шта ћемо оставити нашој деци у случају разграничења, сазнајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Рале Петровић о протесту

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА