Најновије

Бакир у суду спрема замку за РС!

Све српске странке у Бањалуци јединствене су у оцени да Република Српска мора да се одбрани од новог насртаја из Сарајева, и решене су да предузму све како би се избегла замка коју СДА Бакира Изетбеговића спрема у Уставном суду БиХ поводом иницијативе за брисање имена РС - сазнају "Новости".

Бакир Изетбеговић (Фото: Јутјуб)

Поучени ранијим искуством, када је исти суд прогласио неуставним обележавање 9. јануара - Дана РС, политички лидери у Бањалуци планирају да најновију иницијативу СДА сасеку у корену. Зато одмах одбацују било какве ултиматуме, јер је Изетбеговић "оставио" Српској шест месеци, наводно, да се поправи положај Бошњака у РС, или ће се обратити Уставном суду.

За читаву "игранку" око имена РС Изетбеговић има подршку западних сила и чланица НАТО, који желе БиХ у војном савезу како би контролисали цели регион. А то би им био и механизам за додатан притисак на Србију, која није чланица НАТО.

- Бакир је свестан тога да има пет гласова у Уставном суду БиХ: троје странаца и двоје судија Бошњака, који би у сваком тренутку подржали иницијативу ако се она појави пред судом. По двоје судија, из реда српског и хрватског народа, сигурно би били против мењања имена РС. Али странци су тас на ваги Бошњака - кажу саговорници из дипломатских и правних кругова.

Према њиховим речима, у БиХ ништа није логично, па зато не би било ни изненађење да Уставни суд, као институција чији је задатак да штити Устав, преузме иницијативу која руши тај акт.

И Војислав Савић, политички аналитичар, каже, да институције РС морају иницијативу да сасеку у корену:

- Све одлуке из прошлости, кад је рад Уставног суда БиХ у питању, показале су да стране судије са Бошњацима доносе одлуке на штету Српске. Зато би узимање у разматрање иницијативе Изетбеговића и СДА већ био пут као озбиљном проблему.

Он каже да је одбрана Републике Српске јасан став - да је укидање имена РС једнако моменталном раздруживању у БиХ.

Осуде из света

Изненадио сам се да су многи званичници, на различитим форумима овде у Давосу, осудили покушај укидања или најаву покушаја укидања имена Републике Српске. По први пут се тако нешто дешава и због тих порука нисам незадовољан - изјавио је у петак председник Србије Александар Вучић.

Чињеница да су иницијативу СДА осудили и у бошњачким интелектуалним круговима, али и поједини лидери странака, показује колико је она заправо бесмислена, рекао је председавајући Председништва БиХ Милорад Додик. Прочитајте ОВДЕ све о томе.

Извор: novosti. online

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Изетбеговић: ''Имат ћемо кризу само је СДА неће изазвати.'

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА