Најновије

ВУЛИН: Србија мисли на све Србе где год да живе

Свечана Светосавка академија одржана је у недељу у Скопљу у организацији Српског културног центра, а под покровитељством председника Србије Александра Вучића и македонског премијера Зорана Заева.

Вулин (Фото: Јутјуб)

"Где год да живите, знајте да држава Србија мисли и брине. Где год да живите, знајте да је ту Србија, да зна да постојите и да жели да буде део вашег живота", поручио је изасланик председника Србије, министар одбране Александар Вулин.

Премијер Заев истакао је да је опредељење грађана Македоније да граде и негују друштво једнако за све.

Честитајући славу у име председника Србије Александра Вучића, Вулин је подсетио на највећи наук који нам је Свети Сава дао - "узми брата за брата - измири нас, бар тог дана". 

"Највећи наук, будите заједно где год и како год да живите, у ком год времену да живите, прибите се једни уз друге, будите једни с другима, јер, Срби, нико вас никада неће толико моћи волети и ценити колико они који говоре ваш језик, који деле вашу историју, који себе зову Србима", истакао је министар.

Према његовим речима, све што смо стварали и створили, кад год смо се и у најтежим тренуцима носили са моћнијим и јачим од себе стварали смо, побеђивали и успевали када смо били Срби и када смо били окренути једни другима, када смо веровали једни другима и једни у друге. 

"Можда је то највећи наук који је славни светитељ оставио сваком од нас. Некад на радост и понос, некад на стид, кад нисмо достојни овог великог и славног наука", рекао је министар одбране, наводи се у саопштењу. 

Поручио је да Срби где год да живе воле земљу у којој су се родили, а народи са којима живе могу и треба да их цене, да их воле и да уче од њих. Баш као што Срби, где год да живе са народима са којима живе те људе воле, цене и уче од њих. 

"И како се односите према Србима тако се односите и према Србији. Колико волите Србе са којима живите толико волите и Србију, крај које живите", рекао је Вулин. 

Обраћајући се окупљеним представницима српске заједнице министар Вулин је рекао да зна колико они брину када чују једну тешку и ружну реч о Србији.

"Знам колико бринете када слушате неке који иду около и праве балканске пактове и савезе против Србије. Знам колико бринете када се чују суманути, страшни, ужасни планови о стварању "велике Албаније" и какве друге државе која ће читав Балкан учинити несигурним и несретним. Знам колико се бринете и хвала вам за ту бригу. Хоћу да знате да је Србија сигурна и стабилна, да је Србија снажна и самопоуздана и да је Србија гарант мира и стабилности за све који живе на Балкану. Ми знамо шта је рат, зато толико љубоморно, упорно и тврдоглаво тражимо мир", рекао је Вулин.

Поручио им је да воле и чувају своју Македонију, баш као што воле и чувају своју Србију. 

Честитајући Савиндан, Вулин је свима пожелео срећу и здравље, али пре свега да никада не сметну са ума највећу поуку великог свеца - "нико вас никада неће волети колико ће вас волети они са којима делите име, језик и веру".

Македонски премијер Зоран Заев, који је заједно са српским председником Вучићем покровитељ Светосавске академије, честитајући славу поручио је да дело Светог Саве инспирише. 

"Велика љубав која је као јака светлост исијавала из Светог Саве осећали су сви народи које је посећивао током својих путовања и мисија. Свети Сава оставио је дубок траг и поштовање и зато се и данас у великом броју православних цркви се слави његово име. Бесмртно дело духовника и светитеља светог Саве је темељ на коме је изграђена традиција, култура и вредности народа коме припада и који га је са правом прихватио и слави га као духовног родитеља. Вечно је његово име и његова слава", рекао је Заев. 

Додао је да је опредељење грађана Македоније "да градимо и негујемо друштво једнако за све, друштво различитих грађана које развијамо и успостављамо међусобно поштовање међу свим етничким заједницама у нашој земљи уз истовремено признавање етничких, националних, верских и културних разлика". 

"Овај циљ је особеност и суштина нашег заједништва. У нашем заједништву које је грађено вековима српска заједница је дала свој значајан допринос угледајући се на светосавски дух", рекао је Заев.

Макрон ускоро стиже у Србију. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вулин: Договор Путина и Вучића спасао српско ваздухопловство

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА