Најновије

Амерички специјалац убијао троје људи дневно! Против њега сведоче његове колеге!

У случају америчког војника, припадника специјалне морнаричке јединице Фоке који је оптужен за ратне злочине за време борбе против Исламске државе у тој земљи, појавили су се нови детаљи.

Маринци (Фото: U.S.Marine Corps)

Едвард Галагер је оптужен да је убио више ирачких цивила и ратних заробљеника, а како јавља Лос Анђелес Тајмс, чак седам припадника Фока добило је имунитет у замену за сведочење против свог колеге. Галагер, који је био главни оператер специјалног ратовања, што значи да је водио јединицу, оптужен је да је убио већ рањеног 16-годишњег милитанта Исламске државе, док су болничари покушавали спасити, и то тако што га је ножем избо у врат.

Тужиоци ће, осим седморо Фока, позвати и 13 додатних сведока овог убиства које се догодило 2017. у ирачком граду Мосулу, у којима су се месецима водиле жестоке борбе између ИД и ирачке војске коју је подупирала међународна коалиција предвођена војском САД.

Адвокати обране затражили су од судије на војном суду, морнаричког капетана Арона Руга, да изузме аспекте сведочења везане уз број људи за које се Галагер хвалио да их је убио у Ираку.

Тужиоци кажу да је тај високо одликовани снајпериста и болничар убио невине људе у Ираку, где је распоређиван осам пута. Буде ли проглашен кривим прети му казна доживотног затвора.

Но, како преноси Ел-Еј Тајмс, сведоци су истражитељима рекли да се Галагер хвалио да је убио и до 200 људи током боравка у Ираку те године. Један сведок је рекао да му се Галагер хвалио да је „убијао троје људи дневно” и да „може израчунати” укупан број људи.

Одбрана је тврдила да ће ово сведочење изазвату предрасуде код пороте, али судија је одбацио њихов захтев. Адвокати одбране такође су тражили да се изузму докази пронађени на Галагеровом мобилном телефону, будући да он тврди да су га истражитељи Морнаричке криминалне истраживачке службе натерали да им да шифру за мобилни телефон и друге уређаје како би их прегледали, те да га нису испитали у присуству адвоката.

Тужиоци тврде да је инцидент који се догодио 3. маја 2017. почео кад је амерички дрон с два пројектила погодио кућу у Мосулу у којој се тинејџер, терориста ИД, наводно скривао. Командоси су укрцали рањеника у Хамви и одвели га Галагеровом тиму, а сам Галагер, који је и болничар, почео га је лечити. Галагер га је потом убо у врат, а након тога наводно и позирао на фотографијама с његовим мртвим телом, управљао дроном изнад његовог леша и на крају чак и славио свој повратак у морнаричку јединицу поред леша убијеног.

Барем један сведок тврди да његове повреде нису биле озбиљне пре него што га је Галагер усмртио. Осим тога, овај заповедник оптужен је и да је упуцао двоје цивила, старца и девојчицу, те да је неселективно пуцао на цивиле у Мосулу. Један сведок такође је навео да му је Галагер рекао да је „у реду убијати жене”.

Галагер се изјаснио невиним на све оптужбе.

Прочитајте ОВДЕ шта каже Лавров о америчким амбицијама према Венецуели.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Бивши амерички маринац прича о догфађајима у Ираку и Авганистану.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА