Најновије

ШОК ИЗ АМЕРИКЕ! ТРАМП ЗАРАТИО С КИНОМ! Кривичне пријаве против Хуавеја, из Пекинга одмах стигао жесток одговор!

Кинеска влада позвала је данас Вашингтон да "престане с неразумним нападима" не кинеску технолошку компанију Хуавеј, против које су САД у понедељак подигле тужбу за крађу технологије и кршење санкција према Ирану.

Трамп (Фото: Јутјуб)

Кинески телекомуникациони гигант Хуавеј негирао је било какве прекршаје пошто су амерички тужиоци поднели низ кривичних пријава против фирме.

Случај би могао да тензије између Кине и САД доведе до ескалације.

У саопштењу, Хуавеј је навео да су "разочарани сазнањем о оптужбама које су подигнуте против компаније".

У саопштењу се наводи да компанија није починила "ниједно од утврђених кршења закона" и да "није свесна било какве злоупотребе од стране Менг".

У саопштењу се наводи да су оптужбе за крађу пословних тајни биле предмет грађанске тужбе, у којој порота није утврдила "ни штету, нити намерно и злонамерно понашање".

Кинеско министарство спољних послова позвало је Сједињене Државе да престану са "неразумним потискивањем" кинеских компанија, укључујући и Хуавеј.

Кина ће "одлучно бранити" своје компаније, наводи се у саопштењу Министарства иностраних послова, али се не прецизира какве мере би Пекинг могао да предузме у одговору на оптужбе против водећег кинеског глобалног технолошког бренда и највећег произвођача мрежне опреме коју користе телефонске и интернет компаније.

У тужби отпечаћеној у понедељак, Хуавеју се на терет стављају покушаји крађе роботичке и друге технологије из лабораторије Т-Мобајла која је коришћена за тестирање паметних телефона.

Хуавеј се такође оптужује да користи "фантомску фирму" у Хонг Конгу, Скајком , за трговање са Ираном кршећи америчке трговинскле санкције. Вашингтон тврди да је главна финансијска директорка компаније Менг Ванџоу варала банке у вези са тим трансакцијама.

Менг, која је ћерка оснивача Хуавеја, Рена Џенгфеја, ухапшена је 1. децембра у Ванкуверу по оптужбама Сједињених Америчких Држава које се односе на Иран, што је изазвало политичку буру између Кине и Канаде, подсећа АП.

Да ли ће бити америчке инвазије на Венецуелу прочитајте ОВДЕ.

Извор: Би Би Си, Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА