Најновије

Да ли је опозиција бојкотом направила грешку у корацима?

Представници опозиције окупљене око Савеза за Србију бојкотовали су јучерашњу посебну седницу парламента, на којој се обратио председник Словеније Борут Пахор.

Скупштина (Фото: Јутјуб)

Политичком борбом оправдали су изостанак са обраћања лидера чланице ЕУ са којим Србија има добру сарадњу. Да ли се овакав потез опозиције може посматрати као грешка у корацима?

До последњег тренутка није се знало хоће ли се посланици опозиције појавити. Вече пред седницу лидер СзС Драган Ђилас упутио је на Твитеру јасну поруку свим члановима тог Савеза.

Надам се да су посланици опозиције схватили да су им грађани на улицама рекли да се не враћају у Скупштину Србије и да неће сутра седети, заједно са Мартиновићима и Ристичевићима, на посебној седници заказаној због доласка Борута Пахора - написао је Ђилас.

Бошко Обрадовић одмах се изјаснио да Двери неће доћи на седницу. Њему је највише сметало то што Путин није дошао у скупштину. Питање је да ли би тада било бојкота.

- Врло интересантно: Пахор може у Скупштину, Путин не може. Власт прави ручак у Скупштини са председником Словеније и не зове опозицију. Словенци онда траже да присуствује и опозиција и они невољно позивају и опозицију. Наравно да не идем и нећу да учествујем у оваквом понижавању - навео је Обрадовић.

Ђиласу се, међутим, жестоко супротставио некадашњи премијер Србије и лидер Нове странке Зоран Живковић.

- Сутра је у скупштини посебна седница на којој се обраћа председник једне од држава ЕУ. Дакле, сутра тамо није дан за оне који пред Александром Вучићем лако клекну. Ни за оне који претендују да буду ексклузивни, али нелегитимни тумачи народне воље - написао је Живковић, који је на крају ипак бојкотовао седницу.

Најнеизвесније је било код демократа. Већање у посланичком клубу ДС о томе да ли треба да се појаве на посебној седници најдуже је трајало, два сата пред саму седницу. Иако се дан раније чинило да ће демократе присуствовати обраћању Пахора, до тога није дошло.

Извршни директор Цесида Бојан Клачар каже за "Блиц" да бојкот опозиције није изненађујућ, јер све што последњих недеља можемо да видимо сугерише да је тај део опозиције склон бојкоту и институција и избора.

- Овај потез је очекиван. Можда можемо да говоримо о лошој процени када је у питању тренутак, јер је у посети словеначки председник, можда није најбољи тајминг, али у политичком смислу није изненађујуће - наводи Клачар и наглашава да се чини да су бојкоту најближи људи око Вука Јеремића и Народне странке.

Он сматра да, генерално, када долази неко из друге државе треба показати поштовање, поставити питање, можда чак и критичко.

- Можда би решење било и више смисла би имало да су се појавили на посебној седници, а ако желе да бојкотују да после тога не долазе на редовне - истиче Клачар.

Он каже и да би евентуална штета могла да буде највећа по Демократску странку.

- Демократе имају пасивнију улогу од Двери, Народне странке или Драгана Ђиласа у Савезу за Србију. Штета за ДС би могла да буде највећа ако посматрамо последице бојкота и институција и избора - наводи Клачар.

Борис Тадић је покушао да да сувисло образложење.

- СДС неће учествовати на данашњој седници Скупштине на којој ће се обратити председник Словеније, јер жели и међународној јавности да укаже на катастрофално стање демократије и криминализацију Србије, чиме СНС води земљу директно у пропаст - написао је Тадић.

Пахор: Пријатељу, нудим вам своју помоћ

Захвалан сам Пахору на иницијативи Брдо-Бриони, на његовом личном ангажману у оквиру тог процеса. Причали смо и о европском путу Србије, имамо у томе помоћ словеначких ексепарата - изјавио је председник Србије Александар Вучић.

Он је рекао да "желимо да се тај пут убрза, али и да је у свему кључан однос Београда и Приштине".

- Иако смо данас далеко од решења, имаћемо подршку Словеније када се оно пронађе - рекао је Вучић и нагласио да желимо да глас Словеније буде још снажнији у Бриселу и ЕУ, и да смо уверени да то може да допринесе даљем разумевању и потреба грађана Србије.

Председник Србије је истакао да је ово трећа посета председника Пахора Србији у протеклих десет година.

- Све то говори о доброј динамици и развоју односа Србије и Словеније. Доживљавамо их као добре, али верујем да они могу да буду још бољи - рекао је Вучић.

Пахор је казао да је пре 10 година први пут посетио Београд, да су односи били "замршени", али да су тада уз велику толеранцију обе стране, и словеначке и српске, направљени одлучујући кораци који су довели до искреног пријатељства.

- Пре 10 година имали смо пола милијарде евра трговинске размене, а данас је тренд раста од седам одсто, а обим размене је повећан на 1,3 милијарде евра. Економска сарадња добро напредује, а развој економских и културних односа јако је важна за билатералне односе - рекао је Пахор.

Што се тиче односа у региону, Пахор је рекао да се у првом реду они тичу дијалога Београда и Приштине.

- Као твој пријатељ, и пријатељ твоје државе, подржавам дијалог Београда и Приштине јер он нема алтернативу. Теби сам понудио своју искрену помоћ. Не знам како и када ће то да заврши, то зависи од билатералних разговора и преговора две стране, али оно што може Словенија, као пријатељ са свим народима и државама у региону, да помогне, ја сам понудио искрену подршку - рекао је Пахор, обраћајући се Вучићу.

Церемонија дочека словеначког председника приређена је испред Палате Србија, уз постројену Гарду Војске Србије и химне Србије и Словеније. Председници су након тога имали састанак у четири ока.

Божовић и Виденовић: Хвала Словенији на подршци

Посалници ДС Маја Виденовић и Балша Божовић сачекали су Пахора у холу Скупштине.

- Упознали смо га са ситуацијом, пренели смо јасну поруку грађана који на улицама траже правду, демократију, независне институције и поштовање људских права, који су већ седам година жртве Вучићевог режима. Такође смо истакли да посланици ДС настављају борбу за европске интеграције, захвалили се на досадашњој подршци коју су европски посланици из Словеније дали борби за демократију и европску Србију - навели су у изјави Виденовићева и Божовић.

Прочитајте ОВДЕ зашто Сергеј Трифуновић каже да су му рекли да је његова кандидатура сулуда.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Јеремић: Бојкот избора ако власт не обезбеди фер и демократске услове

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА