Најновије

ДОЗВОЉЕНО СЕДЕЊЕ УЗ ХИМНУ? Црна Гора укида казне

Скупштински Законодавни одбор Црне Горе подржао је измене и допуне Закона о државним симболима и Дану државности чиме су изостављене казнене одредбе за неустајање на химну.

Црна Гора (Фото: Јутјуб)

Наиме, поменутим законом су предвиђене новчане казне за непоштовање грба, заставе и химне те земље, међутим, у односу на првобитни предлог измена и допуна тог закона, у документу који је јуче подржао Одбор, нема казнених одредби за неустајање на химну.

Те одредбе су заправо претходно биле укључене у предлог Закона о јавном реду и миру, који у Скупштини није добио потребну већину, преноси CDM.me позивајући се на писање црногорске "Побједе".

Предлог закона утврдила је Влада 4. октобра прошле године, а парламенту је достављен 25. јануара.

Изменама Закона, које је подржао Законодавни одбор, предвиђене су новчане казне од 1.000 до 20.000 евра за правно лице које употреби грб и заставу у уметничком стваралаштву, наставном и образовном раду на начин којим се нарушавају јавни морал, углед и достојанство Црне Горе.

Толика казна, како се наводи, предвиђена је ако се на грбу или застави изврши било шта, исправи, дода или измени, употреби као робни или услужни жиг, узорак или модел или ако се застава постави тако да додирује под или као простирка или завеса.

Законским изменама предвиђене су и казне уколико се у тексту или мелодији химне изврши било каква њена измена или се изведе на начин и у приликама које вређају углед и достојанство Црне Горе.

Казне за одговорна лица су од 300 до две хиљаде евра, за физичка лица од 300 до две хиљаде, а за предузетнике од 300 до шест хиљада евра.

Како се додаје, тим законом се уводи обавеза да се застава стално вијори на зградама органа локалних самоуправа и јавних установа, чији је оснивач држава.

Ко је '’највећа баба'’ у Србији, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Химна Црне Горе дочекана аплаузима у Београду

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА