Најновије

МАДУРО ДИГАО ВОЈСКУ НА НОГЕ ЗБОГ ТРАМПА! Расту страхови од крвавог сценарија у Венецуели!

Председник Венецуеле Николас Мадуро подигао је војску на ноге јер администрација шефа САД Доналда Трампа покушава да изведе пуч у латиноамеричкој земљи и прети да ће војно интервенисати.

Мадуро (Фото: Јутјуб)

Мадуро је током викенда обишао две војне базе западно од Каракаса, где су му се војници заклели на верност. Примећен је и конвој војних возила и опреме који се креће ка граници са Колумбијом, одакле би Американци могли да изведу инвазију.

Руске хаубице

Грађани са истока Венецуеле поставили су на друштвеним мрежама фотографије и видео-снимке конвоја тешке артиљерије, тенкова, камиона и остале војне опреме како се креће ка колумбијској граници. На војним камионима примећене су и руске хаубице "2С19 Мста-С", које је Венецуела недавно наручила.
Извор из Каракаса изјавио је да Мадуро страхује да би америчке трупе, које се повлаче из Сирије, могле да буду пребачене у колумбијске базе и искоришћене за напад на Венецуелу.

- Око 2.000 америчких војника, који се повлаче из Сирије, савршено је за задатак у Венецуели. То су људи који су се доскоро борили против терориста на пустињском терену, тако да би им Венецуела дошла као одмор - навео је извор из Каракаса.
 
Он је додао да је колумбијска влада лојална Вашингтону и да уступање база не би био проблем, те да је Мадуро добро поступио кад је послао војску да осигура границу.

Осим тога, председник Венецуеле обишао је две базе и учествовао у војним вежбама. Војницима се обратио са питањем да ли кују заверу са империјалистичким САД, које је оптужио да отворено предводе пуч против њега.

- Не, мој врховни команданте - одговорили су му војници углас и додали да су спремни да бране отаџбину у свим условима.

Мадуро је такође на друштвеним мрежама објавио снимке и слике у друштву војника како би показао да има подршку војске.

- Патролирамо обалама Пуерто Кабеља у амфибијским тенковима спремним за одбрану наше земље - написао је Мадуро на Твитеру.

У другом твиту навео је да је војска увек спремна да брани мора Венецуеле професионализмом и патриотизмом.

Мадуро је био приморан на те потезе након што су САД у среду признале лидера опозиције Хуана Гваида, који се сам прогласио за председника Венецуеле. Такође,

Трампов саветник за националну безбедност Џон Болтон током викенда је упозорио да би латиноамеричка земља могла да се суочи са "значајним одговором" САД уколико легитимно изабрани режим не преда власт.

- Било какво насиље или застрашивање америчког дипломатског особља, демократског лидера Венецуеле Хуана Гваида или саме народне скупштине представљало би тежак напад на владавину права и наишло би на значајан одговор - навео је Болтон на Твитеру.

Председник без избора

Подсетимо, Мадуро је на председничким изборима прошле године у мају победио, а 10. јануара је положио заклетву. Опозиција је однела победу на парламентарним изборима, а за шефа скупштине изабран је Хуан Гваидо, бивши амерички ђак. Чим је састављен парламент, Гваидо је издејствовао изгласавање декларације којом је Мадура прогласио узурпатором. Прошле среде организовао је и велике антивладине протесте на којима је сам себе прогласио за председника.

Америка га је одмах признала, наводећи да је он "легитиман председник Венецуеле, који одражава вољу народа", иако Гваидо никад није изашао на председничке изборе. Већина западних земаља, укључујући Француску, Немачку, Британију и Канаду, као и латиноамеричке државе, такође је признала Гваида. С друге стране, Мадуро је добио подршку Русије, Кине, Ирана, Турске и Мексика.

У Венецуели око 400 руских плаћеника?

Око 400 руских плаћеника послато је у Венецуелу да осигура безбедност Николаса Мадура, тврде западни медији, позивајући се на неименоване изворе и бившег козачког атамана Јевгенија Шабајева, шефа организације за борбу за права ветерана, укључујући и плаћенике.

Шабајев је рекао да је група плаћеника из Русије отишла за Венецуелу 21. јануара, два дана пре него што се Гваидо прогласио за председника.

- Прошлог понедељка дошло је наређење да се састави група која ће отићи у Венецуелу. Они су тамо да би заштитили високе званичнике владе. Будући да Мадуро и њему блиски људи сада никоме не верују, била им је потребна група од поверења - навео је Шабајев.

Он је додао да су плаћеници истог дана послати на Кубу, одакле су сутрадан пребачени у Венецуелу.
- Они припадају разним приватним компанијама за обезбеђење, али не и фирми "Вагнер", која је најпознатија од њих и чији су чланови ишли у Украјину и Сирију - рекао је Шабајев.

Неименовани извор западних медија додао је да су плаћеници у два наврата пребачени у Венецуелу.

- Прва група отишла је у мају, пред председничке изборе, а друга је пребачена 21. јануара - тврди тај извор.

С друге стране, званична Москва није ни потврдила ни демантовала наводе о слању плаћеника у латиноамеричку земљу. Портпарол Кремља Дмитриј Песков само је кратко рекао да нема информације о томе.

Трамп озбиљно размишља о војсци

Амерички републикански сенатор Линдзи Грејем изјавио је да Трамп озбиљно размишља о војној интервенцији у Венецуели.

- На састанку раније овог месеца Трамп ме је питао шта мислим о употреби силе у Венецуели. Рекао сам му да би то било проблематично - навео је Грејем.
Он је, међутим, додао да председник САД није одустао од идеје о војној интервенцији.

Главни тужилац Венецуеле Терек Вилијам Саб тражи да се опозиционом лидеру који се прогласио за привременог председника Хуану Гуаиду, забрани излазак из земље. Прочитајте ОВДЕ све о томе.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте како је Мадуро преживео напад дроновима.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА