Најновије

БОРБА ЗА ГОЛИ ОПСТАНАК: Срби љута сиротиња, беда притисла толико да...

Беда је притисла грађане Србије толико да их боли више и од Косова, о чему сведочи податак да чак 81 одсто нације као највећи проблем види животни стандард, 78 одсто корупцију и криминал, а тек потом њих 55 одсто сматра да је то питање Јужне покрајине.  

Народна кухиња (Фото: Јутјуб)

Анкета агенције "Фактор плус" спроведена широм Србије показала је да је забринутост народа за голи опстанак толика да је најважнија споредна ствар на свету учешће репрезентације на Мондијалу, пало на 11. место интересовања. За судбину Косова није заинтересовано 21 одсто грађана, 30 одсто није нарочито заинтересовано, а шест одсто није сигурно шта мисли о томе. Овакви резултати не изненађују економске стручњаке који кажу да су и ранија истраживања показивала да људи у Србији тешко живе и највише се боје беде и глади.

У ову годину с повишицом од седам до 12 одсто ушли су државни чиновници, али је и њима на адресе већ 1. јануара стигла отрежњујућа честитка с поскупљењима. Цена струје за привреду скочила је за 20 одсто, што би могло да доведе до поскупљења прехрамбених производа. Грађани ће више плаћати и грејање и ТВ претплату.

Старо вино у новој амбалажи

- Љута смо европска сиротиња, и светска помало - коментарише економски експерт Љубомир Маџар.

Овај стручњак не очекује веће промене у овој, у односу на прошлу годину.

- Економска политика власти остаје иста у 2019. години, а политика према Космету је без јасних циљева. Оно што утиче на стандард грађана неће се мењати, па ћемо имати старо вино у новој амбалажи - оценио је Маџар.

У региону мању просечну плату од српске (422 евра) имају само Албанци и Македонци. Испред су Мађари са 703 евра месечне плате, Румуни с 535, а одавно су нас претекли и пословично сиромашни Бугари који примају 457 евра.

Заостајемо све више

Притом, терет беде неравноправно је распоређен. Просечна плата у српским државним предузећима је већа од 500 евра, а у приватном сектору је око 360. Србија је тако у групи европских држава с најнижим стандардом уз Украјину и Молдавију. Министар финансија Синиша Мали истиче да ће захваљујући повишици запосленима у јавном сектору просечна плата већ овог месеца скочити на 460 евра што неће помоћи најсиромашнијим који издвајају за чиновничке плате.

Љубомира Маџара, међутим, много више забрињава што друге земље економски брже расту од Србије која таљига. Он истиче да се одстојање у односу на комшије и ЕУ повећава.

- Комбинација ниског дохотка по становнику и ниске стопе раста прави је рецепт за развојну катастрофу. То је развојна саблазан, скандал који не би смео да се толерише ни у једној земљи - оценио је Маџар и истакао да би Србија достигла европски просек тек за 30 до 50 година, али само под условом да мало убрзамо раст, а Западна Европа успори.

Гори живот

Забринутост грађана за опстанак није новост, каже за "Вести" економиста и опозициони посланик Александар Стевановић, који указује и на раније анкете.

- Мада се грађани увек надају неком бољем животу, у 2019. години стопа раста биће око три одсто, што говори да тај бољитак неће осетити већина народа - оценио је Стевановић.

Уз власт по сваку цену

Љубомир Маџар каже да нико поуздано не може да предвиди када ће у Србији бити боље.

- Ова ситуација већ дуго траје, па никако не можемо очекивати спектакуларна померања. Народ у Србији даје велику подршку властима која ће опет на изборе, можда у марту, да би учврстила контролу - каже Љубомир Маџар који сматра да су политика и власт главна одредница српске судбине.

Најзначајнији проблеми

Незапосленост и животни стандард 81%
Корупција и криминал 78%
Косово 55%
ЕУ интеграције 33%
Стање у здравству 25%
Бела куга 25%
Стање у правосуђу 23%
Стање у просвети 22%
Исељавање у иностранство 21%
Стање у медијима 17%
Положај Срба у региону 14%
Односи са суседима 10%

Да ли сте спремни да ваш живот трпи да би КиМ остао у Србији?

Не 48%
Да, али не претерано 28%
Да, у великој мери 16%
Не знам 8%

Шта је 2018. године на вас оставило најјачи утисак?

Дешавања на Космету 43%
Пензије враћене на старо после четири године 12%
Однос Француске према Србији на обележавању 100 година од краја Великог рата 11%
После 15 година отворен Народни музеј 11%
Улазак ФК Црвена звезда у Лигу шампиона после 26 година 11%
Учешће репрезентације на Светском фудбалском првенству 6%
Избори за град Београд 5%

Забрана уласка српским интелектуалцима у Црну Гору 4%
РТБ Бор продат Кинезима 4%
Изградња гасовода Турски ток 4%
Усељење прве зграде Београда на води 2%

Да ли би Србија требало да постане чланица ЕУ

Не 38%
Да 34%
Не знам 28%

Проширен списак захтева Вучићевом режиму! Нови протести следеће суботе! Прочитајте ОВДЕ све о томе.

Извор: Вести

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

А како је у РС?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА