Најновије

ДАЧИЋ: Ускоро мање од половине чланица УН које су признале Косово

Сада може да се види какво је реално стање и ко представља проблем по питању КиМ, али не треба очекивати од неких земаља да мењају политику, рекао је министар спољних послова Ивица Дачић. То је такозвана дубока држава и људи који се налазе на одређеним функцијама, навео је Дачић.

Ивица Дачић (Фото: МСП)

Ивица Дачић је у интервјуу за Танјуг, поводом спекулација па и "пожуривања" да се питање Косова и Метохије реши ове године, упитао када би био потписан Дејтонски споразум да неко није притиснуо Алију Изетбеговића.

На питање очекује ли да ће ипак неки вид решења у било којем формату бити понуђен у наредних годину дана, Дачић је каже да је сигуран да неће, осим "ако неко не притисне Приштину".

"Оно што мислим да је добра ствар је то што сада може да се види какво је реално стање и ко овде представља проблем. Али, ни ту не треба очекивати од неких земаља да сада мењају политику коју су имале према овом простору. То је такозвана дубока држава и различити људи који се налазе на одређеним функцијама, различито делују", сматра министар.

"Нови амерички врх жели да реши питање КиМ"

Подсећа да нови врх америчке администрације, на челу са председником Доналдом Трампом, има жељу да реши ово питање.

"Неки ранији председник би написао писмо Вучићу у коме би рекао да мора да призна Косово и реши проблем, а Трамп је написао да треба да се дође до решења које је у интересу и Срба и Албанаца, и то је та велика промена", указује Дачић.

На питање на чију подршку онда рачуна Приштина када се чврсто држи става да неће повући таксе на српску робу, што је услов Србије за наставак дијалога, Дачић каже да рачунају на западне менторе, али се пита - ко у свету може да подржава ове мере и одбијање да се уопште дође до неког компромиса.

"Прочитао сам да Весељи или Лимај кажу да ће Тачи бити додатак новом преговарачком тиму Приштине. Где они живе, јесу ли они свесни да шеф тог преговарачког тима (Фатмир Љимај), који су они направили, може само мало да сврати од Брисела до Хага, где ће ускоро и да заврши? Са ким ће они да преговарају, ја не разумем да ли су они свесни да могу само да иду са Тачијем у пратњи, јер је формат да се председник Вучић и господин Тачи срећу код Федерике Могерини", истиче Дачић.

Они, каже, живе у колективној хипнози. "Неко треба да их пробуди и ја мислим да сам ја доста радио на томе", уверен министар.

"Потребни добри односи са највећим светским силама"

Бројне догађаје у региону који су последњих месеци усмерени против интереса Србије и појачана реторика у којој се наша држава оптужује за кварење односа са суседима и представља као опасност по стабилност у региону, Дачић види као координисане акције чији је крајњи циљ - притисак на Србију да призна независност Косова. 

Све то, према мишљењу Дачића, охрабрују они желе слабу Србију и који не могу да се помире са тим да је Србија питање трајног решење за Косово вратила на дневни ред.

"То је оно што Косово не може да поднесе. Они се против тога буне, и цела ова нестабилност је уствари само због тога", каже министар.

Зато је нама, како каже, потребна унутрашња политичка стабилност и добри односи са највећим светским силама, и додаје да се управо зато Србија понаша конструктивно и одговорно.

"Ми желимо мир и стабилност. И зато нисмо предузели ниједну меру, ништа нисмо урадили што би ишло на штету других", каже Дачић, али истиче да се не може очекивати да Србија води политику која је у интересу туђих, а не њених националних интереса.

"Ускоро мање од половине чланица УН које су признале Косово"

На питање да ли је одустао од даљих дипломатских активности на повлачењу признања самопроглашене косовске независности, после примедби из готово свих центара моћи да не треба љутити Приштину, Дачић каже да је то је нешто што неће моћи да буде заустављено.

"Таман посла да одустанемо, па ја то више не могу ни да спречим. То је процес који је узео маха", каже министар и наводи да је чак и Контакт група, на коју се готово заборавило да постоји, разговарала у Приштини и да су закључили да Србија треба мало да стопира повлачење, те да је то њему и премијерки Ани Брнабић пренео и Вес Мичел.

"Контакт група нас позива да одустанемо, а јесу ли они одустали од позивања других земаља да признају Косово? Па, јесмо ли ми глупи?", упитао је Дачић.

Ипак, како додаје, није лако и Србија је изложена притисцима и претњама.

"Прате нас шта радимо, прате моје посете појединим земљама, шаљу им демарше, шаљу им дописе да случајно не повлаче признања у очекивању мојих посета и тако даље, али ми настављамо са тим и желим да захвалим свим земаљама које су повукле признање. То је велика ствар и то је веома храбар политички потез", истиче Дачић.

Коментарише и опаске о томе колико су те земље велике или јаке, и наводи да 50 до 60 милиона људи живи у тих 12 земаља, да је њихова површина милион квадратних километара, да су оне 12, 13 пута веће од Србије

"Суштина је да се у међународним организацијама глас сваке земље једнако важи. Зато нам је битан сваки глас у УН и то је суштина борбе. Ускоро ћемо имати мање од половине чланица УН које су признале Косово. Ето, ја сам то обећао и то ће тако и бити", каже министар.

Додаје, у шали, да ни Шерлок Холмс не може да утврди ко је све признао Косово, а ко није, јер се на списку Приштине, како каже, налазе разне земље које немају везе са тим.

"Ми проверавамо, послали смо писма да видим да ли су те земље признале или не. Оно што је сигурно је да је тај број већ сада скоро изједначен", закључује Дачић.

Како Тачи притиска Словачку да призна независност Косова, погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Дачић: Курцу сам рекао следеће …

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА