Најновије

ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ: Њујорк и Лондон ће бити под водом, Србију чека још већи пакао!

До краја овог века Њујорк и Лондон могли би да се нађу под водом, а Србија би могла да буде пустиња, уколико сви заједно на планети нешто не предузмемо, упозорава социолог и футуролог Милан Николић.

Илустрација (Фото: pixabay. com

Оно што је извесно то је, каже Николић за Тањуг, то је да ће већ средином овог века на планети живети 10 милијарди људи, да ће хране и питке воде бити упола мање него данас, и да ће вештачка интелигенција узнапредовати толико да ће човек све теже моћи да је контролише.

То су питања којима се баве експерти и футуролози у свету, у настојању да укажу на опасности и готово извесне последице климатских промена и развоја вештачке интелигенције.

- Ми имамо још 12 година да урадимо нешто озбиљније - упозорава Николић, како би спречили развој догађаја који би, ако се ништа не учини, значио да ће до краја овог века температура да се подигне за три степена.

- Могуће да ће се подићи и за седам степени, а све преко тога биће катастрофа. Ледници се топе, ниво мора ће се подићи за осам до 10 метара и многи градови, укључујући Њујорк и Лондон, као и цела Флорида, чак 43 посто земљишта у Америци, биће под водом - рекао је Николић.

Шта још чека човечанство? 

Николић указује на оно што је готово сасвим извесно:

- Половином овог века ће на планети бити 10 милијарди људи, а воде за пиће и доступне хране пашће на половину. Људи ће кренути у потрагу за храном и водом, па ове сада миграције у односу на предстојеће јесу само кап у мору - рекао је Николић.

Он је навео да једна студија предвиђа да ће се 100 до 150 милиона људи покренути у правцу Европе и да ће ти људи, углавном муслимани, носити атомску бомбу из Пакистана.

- Тамо би могли започети и први сукоби. Бангладеш је муслимански и он је само метар-метар и по изнад мора, а тамо живи преко 100 милиона људи. Они ће кренути у Индију, Индија ће их побити, Пакистан ће бацити атомску бомбу на Индију, Индија ће бацити атомску бомбу на Пакистан. Тај сценарио је доста реалистичан - сматра Николић.

Мимо тога, истиче, требало би одмах ограничити употребу фосилних горива, авиона, аутомобила, а велики произвођачи гасова су и индустрија цемента и сточарство.

Николић скреће пажњу да ћемо са порастом температуре за шест степени изгубити половину биљних и животињских врста, са 10 степени остаће само најупорније врсте, а са порастом од 15 степени неће више бити услова за пољопривреду.

- Предвиђа се да ће на овом нашем простору бити пустиња као у северној Африци - додао је он.

Осим климатских, нису безбаначајне ни "технолоšке" претње.

Николић истиче да смо на прагу нове компјутерске револуције и верује да ће од половине овог века научна открића на себе преузети вештачка интелигенција.

- Вештачка интелигенција је данас на нивоу примата и може да решава разне врсте проблема, те тако специјална вештацка интелигенција у медицини даје прогнозе са 96 посто тачности, а најбољи доктори дођу само до 60 посто - каже Николић.

Универзална вештачка интелигенција, која може да решава све проблеме, спорије се развија, али се предвиђа, према речима Николића, да ће за 10-15 година вештачка интелигенција бити "јака" као најинтелигентнији људи.

- У једном часу доћи ће до одвајања вештачке и људске интелигенције и ми више нећемо моћи да је контролишемо. Сваки талас вештачке интелигенције ће ићи даље, ми нећемо ни знати шта се ту догађа и то се негде очекује од половине овог века - упозорио је Николић.

Он каже да ће вештачка интелигенција донети велику моћ човеку, можда ће му помоћи да реши проблеме са климатским променама, али може се и окренути против људи.

Николић је рекао да ће временом све више у животу људи бити присутна мрежа са којом ће човек бити повезан путем наноботова у својој глави и захваљући њима ће човек моћи да повуче свако знање са мреже и у тренутку проговори француски или реши неки проблем са својим аутомобилом.

- Следећи ниво ће бити претварање људи у киборге, па у роботе, па онда само у алгоритме на универзалној мрежи. Вештачка интелигенција ће можда бити наш последњи изум - рекао је Николић.

Откривено право порекло Срба. Прочитајте ОВДЕ све о томе.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Зашто нас лажу о глобалном потопу.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА