Најновије

''КРИВ САМ ГОСПОДИНЕ КОМАНДАНТЕ!'': Пет примера смешних губитака војне опреме и наоружања (ВИДЕО)

Свака војска, чак и у миру, повремено трпи материјалне губитке. Опрема се распада на вежбама, отписује се када достигне старост, шаље се на депонију због недостатка резервних делова. Такође се дешава да тенкови или авиони пропадају због кривих руку и неуредности војника који их служе. Људски фактор, лењост, непажња и само глупост уништавали су оружје готово исто као и у борби. Ратни репортер Александар Коц је за РИА Новости објавио избор најчуднијих неборбених губитака последњих година у војскама разних земаља.

Војник Мережников (Фото: Јутјуб)

Оброк за 28 милиона рубаља (350 хиљада евра)

Припадник руске војске, Семјон Мережников, у мају 2017. године, успео је да спали БТР-82А оклопни транспортер током вежби. У време тренинга борбено возило покривале су маскирна мрежа и сува трава. Војник је остављен да чува оклопни транспортер, али Мерезхников је брзо постао гладан и одлучио је да загреје своју храну у конзерви. За то је заложио је малу ватру поред оклопног транспортера, који се распламсао и запалио камуфлажну мрежу. Мање од минуте касније, БТР-82А, који кошта 28 милиона рубаља, горео је као буре бензина.

Видео снимак на којем је командант примао рапорт збуњеног војника брзо се проширио на интернету. Мережников је су претили неколико година затвора и огромне новчане казне. Међутим, у септембру 2017. године, Војни суд Астраханског гарнизона издао му је прилично благу казну - шест месеци службе у дисциплинској војној јединици. Спаљени БТР-82А је послат на отпад. А обични војник Семен Мережников сигурно ће се сећати целог живота како је имао ручак за 28 милијуна рубаља.

Случајност у Белгији

Руски војник који је спалио БТР је још добро прошао. Белгијски техничар који је сервисирао авионе у војној ваздушној бази Флорен "имао је много озбиљнију суму". Једанаестог октобра прошле године, обавио је радове на одржавању Ф-16 лаког вишенамјенског ловца и, очито, притиснуо негде где не треба. Авион је изненада испалио дугачак рафал 20-милиметарског топа, напуњен високо-експлозивном запаљивом муницијом. Као што се у таквим случајевима обично дешава, случајни хици су пронашли своју мету.

М61А1 са шест цеви погодио је други Ф-16, који се тада припремао за полетање. Срећом, пилот је успео да напусти запаљени авион, који је експлодирао минут касније. Белгијска управа за сигурност лета започела је истрагу о инциденту. Штета је процењена на 19 милиона долара.

Изгубили су ракету

Прошле године су се истакли и шпански ваздухопловци. Почетком августа ловачки авион Eurofighter Typhoon 2000 током рутинске патроле јужних граничних подручја Естоније на висини од шест километара случајно је испалио АМRААМ ракету великог домета ваздух-ваздух. Ракета дугачка 3,7 метара, опремљена високом експлозивном бојевом главом са десет килограма експлозива, прелетела је скоро 80 ​​километара и наводно је пала у мочварној шуми резервата Ендла. Ни место пада "одбеглог" АМRААМ-а, ни његови фрагменти нису пронађени. Није искључено да је ракета укључила механизам самоуништења и да су се њени фрагменти расули на великој удаљености.

Шпански пилот није могао да објасни своје поступке. Према команди, пилот је крив за немар, али истрага је у својим поступцима уочила неке "олакшавајуће околности". Почетком октобра, официр је осуђен на минималну дисциплинску меру - до 14 дана затвора или новчану казну у износу недељне плате. Платио је ниску цену. А ствар није у самој ракети, која кошта једну и по до два милиона долара (у зависности од модификације). Муниција је летела веома близу града Тартуа са 100 хиљада становника. 

Ударац по '’меком ткиву'’

Крајем октобра прошле године, брод америчке морнарице Gunston Hall пристао је у олуји у норвешком мору и био је тешко оштећен, јер бродска посада није стегла пар конопаца. Десантни брод LCU 1610, осигуран у теретном простору. Бачен је с једне стране на другу, тешка опрема и бродски конструктивни елементи су озбиљно оштећени. Десетине чланова посаде и маринаца је повређено, а брод није био у могућности да стигне до свог одредишта да учествује у НАТО вежбама Спој трозупца.

У енглеском језику постоји фигуративни израз - Loose Canon. Ово је назив за неконтролисану особу која је залутала и ствара све врсте проблема. У ствари, ово је морнарички термин британске флоте из XVII и XIX века: топ који је извађен из затварача, који је бачен од јаког нагиба преко палубе. Он спушта јарбол, руши морнаре, квари опрему. Могли су да обесе и морнара који није поправио топ ако је неко убијен као резултат инцидента. Американци, који нису поправили брод у амфибијском јуришном броду, олако су изашли са "повредама меких ткива", као што је Пентагон деликатно рекао у саопштењу за штампу.

Бомбардовање теренским возилима

Чини се да не само амерички морнари, већ и падобранци нису у пријатељству са сигурносном опремом. У априлу 2016. године, јединице 173. ваздухопловне бригаде учествовале су у обуцуци у бази Хохенфелс у Немачкој. Чувени комплекс америчке крилате пешадије слетео је на равну површину, попут стола, заједно са опремом. И ако су сви падобранци номинално слетели, борбена возила су имала много мање среће.

Падобранци, који су снимали пад '’прекомерне опреме'’, искрено су се насмејали, гледајући како су три Хамви СУВ-а један за другим падају са падобранских платформи и забијају се у Немачку земљу. Снимци јасно показују да је опрема слабо фиксирана на платформама. С обзиром да је цена сваког СУВ-а око 220 хиљада долара. Одговорни за овај инцидент нису кажњени.

Каква је ситуација у Сирији, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА