Најновије

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ: Репутација Вартоломеја је под знаком питања (ВИДЕО)

Једностраном одлуком о давању томоса о аутокефалности "нове цркве" у Украјини, цариградски патријарх Вартоломеј је довео у питање своју репутацију и углед своје цркве, јер такве проблеме треба да решавају све локалне цркве, рекао је српски патријарх Иринеј.

Патријарх Иринеј (Фото: Јутјуб)

"Оно (питање цркве у Украјини - прим. ред.) може да се реши и помогне украјинском народу, ако се сазове састанак представника локалних цркава, како бисмо заједно могли да погледамо стање цркве у Украјини. Нажалост, он је то узео за право да то одлучи “, рекао је поглавар СПЦ у божићном интервјуу на телевизијском каналу ТВ Храм.

Према његовим ријечима, прави разлози за давање аутокефалности Украјини "нису канонске природе, већ политичке природе и жеља једног дела моћног света да се окупирањем Украјине приближе Русији и добију надзор над том земљом и Москвом".

"Цариградски патријарх се ни са ким није консултовао, али је вероватно, по договору са другим силама овог света, покушао да реши ово питање и, као што видимо, решено на најгрознији начин. На тај начин, који је легализовао и наставио нови раскол у Украјини - приметио је патријарх.

Према његовим речима, раније присталице аутокефалности у Украјини биле су група расколника, лишених достојанства, коју је сам васељенски патријарх у то време препознао, али "сада је прекорачио неколико канонских питања и проблема и одлучио да им да аутокефалност".

Иринеј је рекао да је васељенски патријарх таквим пступком нашкодио свом угледу и угледу Васељенске патријаршије.

Патријарх Иринеј је истакао да је даљи развој ситуације у Украјини прилика за разматрање од стране свих других аутокефалних и аутономних цркава, српска црква такође ради на формулисању своје позиције.

"Украјинска црква била је део руске цркве, добила је аутономију, још увек постоји у Украјини и има преко 90 епархија и епископа, већина становништва је остала верна њој и традицији односа између украјинске и руске цркве", прецизирао је он.

Према речима патријарха, друге локалне цркве ће, на овај или онај начин, доћи на одређеног става након недавних догађаја.

"Нема потребе много размишљати - ако искључимо политику, канонски тренутак је јасан", поновио је Иренеј.

Како у Бриселу причају о Вулиновој униформи, погледајте ОВДЕ.

 

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Божићна посланица патријарха Иринеја

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА