Најновије

БОЛНИЦА ГА ИЗВУКЛА ОД КАЗНЕ ЗА ЗЛОЧИН НАД СРБИМА: Командант ''Султан'' не иде у Хаг

Бивши шеф главног штаба Ослободилачке војске Косова Сулејман Сељими ће, уместо пред истражитеље Специјалног суда за злочине ОВК, отићи у болницу због повраћања и несвестице, јављају медији у Приштини.

Сулејман Сељими ''Султан'' (Фото: КБС)

Сулејман Сељими, познат и по ратном надимку "Султан", је у понедељак пребачен у болничко одељење затвора у Истоку, пошто се жалио на несвестицу, након чега су му лекари приштинске болнице одредили десетодневну терапију.

Некадашњи командант ОВК је требао да се појави пред истражитељима Специјалног суда за злочине ОВК, али је већ извесно да ће саслушање бити одложено.

Оптужбе против Сељимија, када је реч о истрази коју води Специјално тужилаштво, нису обелодањене, али је некадашњи шеф главног штаба ОВК већ осуђен на 14 година затвора у оквиру суђења "дреничкој групи". Косовски врховни суд је ову пресуду, у међувремену, укинуо и суђење вратио на почетак.

Врховни суд је, у септембру, потврдио казну од седам година робије за Сељимија у процесу названом "Дреница 2".

Осим Сељимија, још један припадник "дреничке групе" Сами Љуштаку ће се, такође, средином јануара наћи у Хагу, где ће га саслушати представници тужилаштва новог суда, који је формиран како би се процесуирали наводи из истраге које је за Савет Европе сачинио Дик Марти.

Мартијев извештај подигао је велики прашину у међународној јавности, пошто је Швајцарац навео везе највиших команданата ОВК са ратним злочинима, прогоном неалбанског становништва и везама са организованим криминалом, након чега је ЕУ основала посебан суд који ће се бавити процесуирањем виновника ових недела.

Сулејман Сељими је до краја 1998. године био командант главног штаба ОВК, када га је на том месту заменио Агим Чеку.

Каква издаја нам следи, сазнајте ОВДЕ.

Извор: РТС/Express

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Оптужница против Сељимија

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА