Најновије

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА МОЖЕ ДА СЕ РАСПАДНЕ: Све је могуће

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да не жели да предвиђа шта ће се десити са БиХ, али напомиње да у тој земљи не постоји воља за унутрашњи дијалог, јер је, како тврди, део међународне заједнице промотер бошњачке политике.

БиХ (Фото: Pixabay)

На питање да ли за свог мандата види РС и даље унутар БиХ, имајући у виду да многи стани експерти, међу којима је и бивши британски дипломата Тимоти Лес, предвиђају да ће РС да напусти БиХ, Цвијановићева је у интервјуу за Спутњик рекла да види РС која ће сваког дана бити све јача, свеснија колико је важно да опстане.

Она је додала да је било много настојања да се РС умртви и девастира, али је, како је нагласила, РС упркос свему јача и стабилнија и постоји много већа свест да нема другог оквира који ће гарантовати сигурност као што је гарантује РС.

"Ту лежи и мој одговор. Нећу да предвиђам шта ће се десити са БиХ, до сценарија да је могуће да сама од себе одумре, пошто је невероватно да тамо немате партнера ни за једну озбиљну причу, да увек имате само тврдоглаво одбијање с неке стране, која је углавном политичко Сарајево", рекла је Цвијановић.

С друге стане, како је навела, увек се настоји бацити кривица на РС којом се, како је рекла, баве "сви могући и немогући странци", док мало ко прича колико је БиХ пуна дефицита.

"Зато што немате унутрашњи дијалог. А немате га зато што је тај део међународне заједнице увек био раме за плакање једној страни, увек у функцији спровођења углавном бошњачке политике, без имало слуха за било шта што се односи на српски народ, па чак и хрватски народ", наводи Цвијановић.

Упитана да ли РС има право да тражи да се укине граница на Дрини, имајући у виду "фактичко укидање границе између Албаније и такозваног Косова", она је рекла да ако се примењује иста рецептура и ако формула вреди за све, онда би то било логично.

"Али чим је то рекао неко од функционера из Србије, премијерка, видели сте реакцију. То је политика вишеструких аршина. А врло је легитимно да то питање ставите на дневни ред и кажете: 'Да ли се то односи на све или само на неког изабраног?", сматра Цвијановић.

Она је додала и да сматра да је Косово много намучило ЕУ иако, како каже, они то не смеју да признају.

"Они њих много потцењују. Функционери Косова знају да се прилично наругају функционерима ЕУ, стално им показују да им је место у неком ћошку, да уопште нису важни као неко ко доноси одлуке. То постаје занимљив феномен. Сви смо изразили став да се крећемо ка Европи, а ви их омаловажавате, кажете: 'Небитни сте', а онда очекујете да остатак регије има неки однос према тој ЕУ", рекла је Цвијановићева.

Осврнула се и на случај трагично преминулог Давида Драгичевића, наводећи да очекује да је расплет близу и поручивши да тужилаштво треба да да одговор на то.

Она је, међутим, истакла да је несрећна што је дошло до "политизације једне породичне трагедије".

"Дакле, остаје наше оцекивање да се тај случај реши, да тужилаштво изађе са јасним ставом и ако треба да уследе одређене санкције, али није улица место где се добијају и губе избори, није улица место које диктира како ће радити одређене институције", рекла је Цвијановић.

Пред обележавање Дана Републике 9. јануара, прво откада је ступила на дужност председнице РС, Цвијановићева је рекла да увек постоји одређени ризик "да нешто може да покуша да поремети велики свечани дан".

Она је додала да "честитке" морбидног садржаја, које су стигле на адресе институција РС, поводом Дана Републике, највише говоре о онима који су потписници, али и о томе како се жели послати порука да РС није добродошла у оквиру БиХ, да постоје многи људи који живе у другој половини државе који сматрају да ствари треба да буду постављане онако како они мисле да треба.

"Ту је и порука да се не оставља баш пуно простора за дијалог и толеранцију, као и о Босни која је скројена по њиховој мери у којој нема простора за Републику. Ове године ми Дан Републике обележавамо под слоганом 'Поносна и вечна' и мислим да је све оно што треба да знамо садржано у том слогану", рекла је Жељка Цвијановић.

Она је додала да РС на крају свог мандата види још јачу и стабилнију.

"На крају мог мандата видим је још спремнијом да се ухвати у коштац са свим изазовима, да идемо заједно даље и развијамо најтешњу, присну сарадњу са Србијом. У неким другим околностима видећемо како ће се ствари дешавати на регионалном плану. Можда могу да кажем још укљученију у све процесе", рекла је Цвијановић.

Цвијановићева је истакла и да зна да би грађани РС и српски народ "дефинитивно, без изузетка", желели да буду у оквиру Србије или да су заједно са Србијом, али је нагласила да на то утичу различите околности, а не само њихова жеља и воља.

Како је Пољска православна црква ударила на Украјину, погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Да ли је све спремно за распад БиХ?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА