Најновије

РЕШЕНА МИСТЕРИЈА БОЛЕСТИ ДИПЛОМАТА САД НА КУБИ: Амерички научници не искључују сонични напад, али главни кривац је вероватно...(ВИДЕО)

Мистериозни талас болести особља америчке амбасаде на Куби током 2017. године подстакао је нагађања како је особље мета соничног оружја. То објашњење једобило на тежини након што је АП објавио аудио снимак континуираног, високо фреквентног звука који је снимило америчко особље на Куби.

Куба (Фото: Pixabay. com)

Међутим, последња анализа снимке открила је оно што британски и амерички научници сматрају извором звука: то је звук индијског краткорепог зрикавца.

“На снимку је дефинитивно зрикавац”, изјавио је професор сензорне биологије са универзитета Линколн Фернандо Монтеалегре-Запата.

“Звук те карипске врсте је на око 7 КХз и одвија се необичајно високом брзином због чега људи имају осећај сталног оштрог ћурлика,” истакнуо је професор који се присетио својег детињства у Латинској Америци када је сакупљао инсекте сличних врста и држао их у својој соби. Једне вечери пробудио га је пробијајући оштри звук, а кривац за то је био мужјак који је дозивао женке. Иако је инсект био ‘избачен’ из собе и даље се наставило његово гласање.

“Нисам изненађен да би такав звук могао да узнемири људе који нису навикнути на звук инсеката”, изјавио је. Идентификовање звука не значи да се није догодио напад, али баца сумњу на тврдњу како је управо звук одговоран за здравствене проблеме дипломатског особља. Узрок и сама природа болести и даље је непозната. 

Наиме, у описима особља звук који им је сметао се разликовао од особе до особе. У новој студи, Монтеалегре-Запата и Александер Стабс претражили су научне базе података како би пронашли зрикавца чији звук одговара оном који је снимљен. Зов индијског краткорепног зрикавца је био невероватно сличан, али се није поклапао. Звук снимљен у Хавани је имао неуједначену структуру пулса каква није примећена код те врсте инсеката.

Научници су схватили како је проблем у околишу у којем је снимљен звук. Наиме научници имају тенденцију да снимају гласање инсеката у природном окружења док су се дипломати жалили на звук у затвореном простору. Уколико је снимак коју је објавио АП снимљен у затвореном простору, то би могло објаснити неуједначену структуру због одбијања звука о зидове, под и плафон. 

Управо ту теорију показала је снимање звука индијског краткорепног зрикавца у затвореном простору која је показала подударност са снимком америчког дипломатског особља.

Прочитајте ОВДЕ у чему то Турска није успела и где то Руси рокају.

Извор: Курир/Gardian

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА