Најновије

Зашто би Америка требало да се плаши новог руског хиперсоничног оружја?

Говор руског председника Владимира Путина 1. марта 2018. године постао је нацитиранији, још од његовог говора у Минхену из 2007. године. “Слушајте нас сада”, упозорио је НАТО након што је открио хиперсонично, нуклеарно оружје, Кинжал ракетни систем, Сармат ИЦБМ и Авангард ракету.

Илустрација (Фото: РИА)

Говор из марта једнако је критикован: Кремљ блефира, најављује капацитете које нема, како би натерао НАТО да преговара о условима који би ишли у корист Русији. Али накнадни развој је потврдио сасвим другачију истину: ово оружје је, заправо, и те како стварно и представља различите нивое стратешке претње.

Последња потврда о развојном прогресу руског хиперсоничног оружја десила се, када је председник Путин објавио да је Авангард систем коначно успешно тестиран: “Према мојим инструкцијама, индустријска предузећа и Министартсво одбране припремили су се и извели последњи тест овог система… тест који је био у потпуности успешан; сви технички параметри су потврђени”, објавио је из свог кабинета.

Путин је додао да је Авангард на ивици развојне спремности: “Почетком следеће године, у 2019., нови интерконтинентални стратешки систем Авангард ући ће у употребу руске војске и развиће се први пук у Стратешким ракетним трупама.

Авангард, такође познат и као “Објект 4202”, је први хиперсонични, ојачани клизећи ракетни систем који би требао да комбинује балистички пројектил високог перформанса са аутоматском клизећом ракетом како би се добро побољшало маневрисање и како би се одржала висока брзина. Пва технологија омогућила је ракетама Авангард да се крећу брзином од скоро 24.700 километара на сат- брзина која је постигнута захваљујући “новом композитном материјалу” , који може да издржи топлоту од 1.600 до 2.000 степени Целзијуса.

Дизајн који је преведен у ракету није само компликованије, већ га је немогуће престрести, наводи Путин: “Авангард је немогуће престрести од стране нити једног постојећег одбрамбеног система.” Руски председник додао је да ово, због екстремне агилности, омогућава “латералне” и “вертикалне” маневре на “неколико хиљада километара”.

Како се наводи, војни ескперти САД нуде суморну процену америчке способности да се оваква ракета престретне: “Немамо одбрану која би могла да онемогући развој оваквог оружја против нас”, рекао је генерал америчких ваздушних снага Џон Е. Хајтен, комадант САД стратешке команде. Важно је нагласити да, за оружје с потенцијалним разарајућим капацитетом какав је Авангард систем, чак и релативна оптимистична стопа престретања од, рецимо 50%, и даље представља неприхватљив ризик.

За 2019., план развоја показује да је Русија испред Кине и САД, у хиперсоничној, нуклеарној, оружаној снази. Кинески хиперсонични глајдер аналоган Авангарду,ДФ-ЗФм, и даље се тестира и делује да ће бити готов током 2020. Мање је познат амерички конкретан план продукције, а неки стручњаци сугеришу да је САД истраживање покренуто различитим објектима у сфери ненуклеарног хиперсоничног клизећег система.

Русија се фокусира на напредно, нуклеарно способно хиперсонично оружје, са наводним способностима првог удара, какав је Авангард, који рефлектује конкретно мишљење: истраживање, развијање и производња неколико нуклеарних бојевих глава које је немогуће престрести, а који би биле ефективније по питању трошкова на дугорочном плану, уместо покушаја да се подударе с НАТО комбинованом производњом конвенционалног стратешког оружја.

Америка дала услов за повлачење из Сирије, али један човек им је поставио рампу! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА