Најновије

ОД СИРОМАШТВА ДО СВЕТСКЕ СУПЕР СИЛЕ: Како су Кинези скупо платили 70 година економског успона

Невероватан успон Кине дефинисао је 20 век. Од када је Мао Цедунг 1. октобра 1949. године прогласио Народну Републику Кину земља је прешла пут од сиромаштва и репресије до светске супер силе.

Си Ђипинг (Фото: Јутјуб)

Кина је данас највећом војном парадом икада представила свету седам деценија владавине Комунистичке партије као чист политички тријумф. Пекинг се тресао од тенкова, ракетних бацача и марша 15.000 војника - пројекције националне моћи коју је на тргу Тјенанмен надгледао тренутни председник Си Ђинпинг.

Када је пре 70 година на истом тргу стајао Цедунг, кога историја данас памти као једног од највећих злочинаца чији је мандат био период са стотинама хиљада мртвих, његов оснивачки говор пратила је парада која је могла да приушти само 17 војних авиона.

Насупрот првој паради НР Кине, данашња власт је могла да се похвали међуконтиненталном ракетом највећег домета на свету и суперсоничним дроном, трофејима просперитетне ауторитарне велесиле са 400 милиона пропадника јаке средње класе. То је наратив економског и политичког успеха који је, иако у великој мери истинит - непотпун.

Посетиоци који данас обиђу Кину са страхопоштовањем гледају високотехнолошке градове украшене небодерима и повезане најсавременијом железничком мрежом и новим аутопутевима.

Они виде широко потрошачко друштво и људе које слободно време проводе купујући дизанирану робу и сурфујући интернетом.

Многи од тих људи у већим градовима који су се окористили о експлозију материјалног богатства и прилика, искрено су захвални и одани. У замену за стабилност и раст, они толеришу недостатак политичке слободе и цензуру.

За њих је парада примерена почаст националном успеху који се огледа у њиховом властитом. Али у резбарењу модерне Кине, резови ножа били су дуги и дубоки.

Мртви, затворени, маргинализовани

Између 20 и 43 милиона људи страдало је у Кини између 1959. и 1961. године за време такозваног "Великог скока унапред", углавном због глади коју је радикалним променама у пољопривредном систему узроковао Цедунгов режим. Његова Културна револуција убила је стотине хиљада људи у вишедеценијском насиљу и прогонима о којима нема речи у кинеским уџбеницима.

Након његове смрти, брутална политика једног детета оштетила је милионе током четири деценије. И данас, са политиком две детета, Комунистичка партија нарушава најинтимније право - избор на потомство.

Листа оштећених једнопартијским правилима је дугачка. Постоје жртве верске репресије, корупције и отимања земље од стране локалних самоуправа.

Десетине милиона радника миграната који су окосница индустријског успеха земље одавно је лишено грађанских права. Строг систем дозвола им не даје право на здравствено осигурање и образовање.

Последњих година на западу земље живе милиони муслимана смештених у логоре на основу верске и етничке припадности. Власт и даљ еинсистира да су то "школе" које служе за спречавање домаћег тероризма.

Приче о мртвима, затворенима и маргинализованима увек су скривеније од оних о успешним и оствареним. Из њихове перспективе, цензура делова модерне историје није замена за стабилност и просперитет, већ нешто што њихову патњу чини још тежом.

Прочитајте ОВДЕ  ко стоји иза Грете Тунберг.

Извор: Блиц/ БиБиСи

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА