Најновије

ОДРАНИ, А МИСЛИЛИ СУ...: Саудијске милијарде нестају у 'јеменској ратној мочвари'

Иако је мислила да ће то бити муњевити рат, који ће потрајати свега неколико месеци како би побуњеничка група била поражена, Саудијска Арабија се сада бори с горким последицама рата који је покренула против покрета Хуси. Рат у Јемену нанео је овој земљи економске и војне губитке, чије се импликације још увек не могу сагледати.

Хути борац у Јемену (Фото: Јутјуб)

Након што су Хути преузели контролу над главним јеменским градом Саном и неколико северних покрајина у септембру 2015. године, Саудијска Арабија је прогласила почетак војне операције "Олуја одлучности" ради враћања легитимитета. Међутим, на крају је завршила заглављена у "јеменској мочвари", трпећи губитке у људству и опреми. Поред тога, витални војни и нафтни положаји унутар Саудијске Арабије постали су циљана мета.

Сада се више се не поставља питање, као што је то био случај раније, о броју саудијских летова и напада на војне положаје Хуса, већ о контранападима, балистичким ракетама и беспилотним летелицама скупине Хути којој је територија Саудијске Арабије постала лака мета. Хуси су у суботу открили да је недавно проведена велика војна операција усмерена на регију Најран у Саудијској Арабији, названа "Божја победа", током које су покорене три војне бригаде и заробљене хиљаде војника, међу којима и стотине саудијских војника и официра.

У недостатку званичних или полузваничних саудијских процена губитака насталих у рату у Јемену, страница Јемен Воч, блиска Хутима наводи да су снаге овог покрета уништиле више од 170 тенкова у подручјима Јизан, Најран и Асир, која се налазе уз јеменску границу. Група Хути је, такође, уништила 32 тенка, 30 оклопних возила и више од 100 различитих возила, као и два авиона Ф-16. Саудијска Арабија је признала пад једног од ових авиона, док је за други саопштила да се срушио због техничких проблема. Група Хути је оборила три хеликоптера Апач у пограничним подручјима и три извиђачке летелице.

Стотине ракета по три милиона долара

У мају прошле године саудијске власти објавиле су да је 12 саудијских војника убијено у једној седмици као резултат сукоба с Хутима на граници земље. Саудијски медији су, такође, известили су да је најмање 1.000 саудијских војника убијено од почетка рата у марту 2015. до средине 2018. године, док извори који се противе овом рату кажу да је та бројка много већа.

У првим данима операције "Олуја одлучности" саудијски медији су тврдили да трошкови саудијског рата против Хуса, који су дигли побуну против легитимне Владе, могу досећи стотине милиона долара месечно, напомињући да ти трошкови неће оптерећивати саудијски буџет за одбрану и сигурност. Такођер су наводили процене према којима Саудијска Арабија месечно троши 175 милиона долара на ваздушне нападе користећи 100 авиона, а истакнули су и то да ваздушна кампања, која би могла потрајати више од пет месеци, може коштати Ријад више од милијарду долара.

Према саудијским извештајима, трошкови употребе авиона у рату износе 230 милиона долара месечно, укључујући оперативне трошкове, муницију и одржавање, односно више од осам милијарди долара у само три године. Ако је противваздушна одбрана Хута представљала њихову слабу тачку у рату, онда су успели - уз помоћ Ирана, како Саудијска Арабија каже - пребацити битку на територију Саудијске Арабије. Нападима балистичким ракетама и дроновима на мете у тој земљи, успевају јој нанети губитке у људству и економији.

Саудијска Арабија се ослања на америчке ракете Патриот као систем противваздушне одбране за одвраћање балистичких ракета Хута. Једна ракета овог система кошта три милиона долара, а за обарање балистичке ракете потребне су најмање три ракете Патриот. У априлу прошле године гласноговорник саудијско-емиратске коалиције, пуковник Турки Ал Малики, изјавио је да су Хути испалили 119 балистичких пројектила на Саудијску Арабију, што значи да је само њихово пресретање Саудијску Арабију стајало неколико десетака милиона долара.

Магазин Форин Полиси објавио је извештај на свом порталу у децембру 2016. године у којем се наводи да је рат у Јемену коштао саудијски буџет за одбрану 5,3 милијарде долара само у 2015. години. Портал је навео и то да је Ријад почео продавати свој капитал на европским тржиштима, указујући на процене Ројтерса према којима краљевина троши 175 милиона долара месечно за бомбардирање Јемена и додатних 500 милиона долара за копнене продоре у ту земљу. Такође, ова неочекивана потрошња присилила је Ријад да прода 1,2 милијарде долара од укупно 9,2 милијарде долара удела у европским деоницама.

Погубан утицај на девизне резерве

Рат у Јемену имао је и незапамћене последице на саудијске девизне резерве. Само у 2015. години саудијске девизне резерве пале су са 732 милијарде долара, на 623 милијарде долара за мање од 12 мјесеци.

Хути не представљају више војну претњу само на јужној граници, већ почињу угрожавати и централне делове Саудијске Арабије и њене виталне објекте и постројења, нарочито нафтна, као и аеродроме. Осим војних губитака, Хути су, помоћу дронова, циљали нафтна постројења Букаук и Кураис, која припадају саудијској компанији Арамко на истоку краљевине. Два нафтна постројења сматрају се срцем нафтне индустрије Саудијске Арабије, јер се ту довлачи већина сирове нафте на прераду, пре извоза или рафинирања. Напади су довели до смањивања саудијске производње сирове нафте за 5,7 милиона барела дневно, што је готово половина производње нафте у земљи.

Иако је саудијски принц престолонасљедник Мохамед бин Салман у више наврата изјавио да ће инвазија на Санау и њено ослобађање од Хута потрајати свега неколико дана и само уз учешће саудијских трупа, ситуација на терену показује да је побуњеничка милиција успела нанети четвртој земљи у свету по питању потрошње на оружје губитке који су двоструко већи од оних који се износе у јавности.

Прочитајте ОВДЕ  чиме су се то Хути похвалили.

Извор: Ал Џазира Балканс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА