Најновије

СТИЖУ ИЗ САД ПО МИЛОВОЈ ПОРУЏБИНИ: Црна Гора набавља најмодернија америчка лака оклопна возила! (ФОТО/ВИДЕО)

Министарство одбране Црне Горе одлучило је да набави лака оклопна возила ЈЛТВ (Joint Light Tactical Vehicle) америчке фирме "Oshkosh Defense" која се сматрају наследником чувеног Хамвија. Иако још није званична, одлуку Подгорице открива изјава црногорског министра одбране Предрага Бошковића да су се његова земља и Словенија определиле за набавку хеликоптера и оклопних возила од истих компанија.

Лако оклопно возило ЈЛТВ америчке фирме "Oshkosh Defense" (Фото: јутјуб)

Он је то рекао након сусрета са словеначким колегом Карлом Ерјавецом 26. септембра у Подгорици. Обе војске користе вишенаменске хеликоптере Бел 412. Словенци су своје примерке набавили деведесетих година, а Војска Црна Гора је увела у употребу три Бела прошле године. 

Обзиром да су Словенци први страни наручилац возила ЈЛТВ, производа Ошкоша, према Бошковићевим речима Црна Гора биће наредни корисник. Ова возила се у САД сматрају наследником чувеног Хамвија и од ове године их користи америчка војска. 

Лако оклопно возило ЈЛТВ америчке фирме "Oshkosh Defense" (Фото: army. mil)

Црна Гора је ове године планирала да изабере лако оклопно патролно возило (ЛОПВ) погодно за употребу у међународним операцијама за превоз до пет потпуно опремљених војника, са високом проходношћу и наоружањем за ватрену подршку. 

Ново возило треба да до 2024. године омогући маневар, ватрену моћ, заштиту и буде опремљено борбеним системима, информационо-комуникационим и уређајима за навигацију.

Тактичко-техничким захтевима дефинисано је возило има балистичку заштиту по НАТО стандарду СТАНАГ 4569 ниво 2 и противминску заштиту ниво 2с и 2б. Предвиђено је да се по потреби балистичка заштита подигне на ниво 3 са модуларном уградњом додатних плоча. 

У плану развоја црногорске одбране за период од 2019. до 2028. наведено је да је опремање две декларисане пешадијске чете са лаким оклопним патролним возилима приоритет највишег нивоа. Циљ је да се достигне потребни ниво интероперабилности за учешће у НАТО операцијама. 

У буџету Црне Горе за 2019. годину одобрено је да се узме кредит за набавку ЛОПВ у висини до 30 милиона еура. Није наведена тачна количина возила јер засигурно ће зависити од цене основног возила и наоружања, али раније званични извори министарства наводили су да је потребно 67 комада за декларисане јединице ВЦГ. У плану набавки министарства одбране за 2019. наведен је износ од 600 хиљада евра за ЛОПВ из прихода ресорса од продаје вишка технике и муниције. 

Покренута је процедура избора возила и контактирани су водећи светски произвођачи: италијански “Iveco”, шпанска “Urovesa”, турски “Nurol Makina” и “BMC”, израелски “Elbit”, амерички “Lockheed Martin” и “Oshkosh”. 

Извештаји о активностима црногорског министарства одбране током ове године указивали су да је избор пао на "Oshkosh Defense". 

Конзола лаког оклопног возила ЈЛТВ (Фото: army. mil)

У марту је директорица Директората за материјалне ресурсе Алма Љуљнај-Јовићев посетила Ошкош и разговарала са представницима фирме и званичницима Пентагона задуженим за владине односе са иностраним партнерима. Затим, разговарала је у јуну на аеросалону Ле Бурже са подсекретарком Пентагона за набавке и подршку Елен Лорд на тему више програма модернизације, али на првом месту ЛОПВ.

Бошковићево позивање на избор Словеније директно указује на ЈЛТВ јер је 2018. уговорена набавка 38 комада за Војску Словеније. Рок израде и пријема је 2021-2023. године. 

Фирма "Oshkosh Defense" је сада у пуном замаху освајања светског тржишта са ЈЛТВ. Основа је врло солидна јер су америчке оружане снаге изабрале то возило за делимичну замену познатог теренца Хамви (ХММWВ).  Ознака ЈЛТВ је настала као скраченица програма Заједничко (интервидовско) лако тактичко возило. 

У складу са савременим захтевима ЈЛТВ има пуно бољу заштиту од претходника, али и веће габарите. Возило борбене масе од преко 10 тона покреће мотор од 296 кW. У складу са захтевима ВЦГ је да возило има заштиту у основној конфигурацији тзв. А-кит, а додатне плоче за Б-кит постављају војници на терену ако се процени да је потребно. 

Предвиђено је да ће се ЈЛТВ производити у десетинама варијанти са различитим наоружањем, сензорима и уређењем. 

Основна варијанта са четири седишта  на горњем делу тела има даљински управљани борбени систем М153 CROWS са камером са зумом са повећањем 27 пута за дневна дејства и термалном камером за гађање ноћу. 

Најчешће се у том систему користи митраљез калибра 12,7 мм М2, али може се према потреби поставити мањи митраљез М249 5,56 мм или М240 7,62 мм или аутоматски бацач граната МК19 40 мм. Нове варијанте могу да користе и врло ефикасан противоклопни ракетни систем Џaвeлин (Javelin).  

Производња ће бити масовна и само за копнену војску САД планира се 49.099 комада и за Маринце 5.500 комада. Први страни корисник који је потписао уговор је Словенија. 

Све о самоходном ракетном систему земља-ваздух 2К12 Куб сазнајте ОВДЕ.

Извор: balkansec. net

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА