Најновије

ХАН ЛУПИО ШАМАР ШИПТАРИМА: Приштинске власти морају да укину таксе! Проговорио и о корекцији граница!

Одлазећи комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан каже да након избора на КиМ очекује суспензију такси и наставак дијалога Београда и Приштине.

Јоханес Хан (Фото: Јутјуб)

"Надам се да ће се то десити што је пре могуће јер Жозеп Борел је спреман да почне суштинске разговоре о коначном решењу", поручио је Хан.

На питање о могућем "систему реципроцитета" уместо укидања такси, што су помињали новоизабрани лидери косовских Албанаца, Хан каже да постоји систем регионалног економског простора који подразумева да нема царина међу земљама Западног Балкана.

"То је оно што ЕУ подржава", поручио је Хан.

Хан је током округлог стола који је организовао за бриселске дописнике са Западног Балкна оценио да ће за неколико недеља, када се успостави нова Европска комисија, ЕУ наставити своју улогу посредника у дијалогу Београда и Приштине.

"То није нешто што можемо да делегирамо неким земљама чланицама. На нама Европљанима је да водимо тај процес. Исто важи и за друге глобалне играче", закључио је Хан.

Када је у питању могућа промена или корекција граница као део споразума Београда и Приштине, Хан каже да је то само један од елемената у процесу преговора, те подсећа на да је једини услов који поставља ЕУ да да ниједан билатерални споразум не може бити на штету регионалне стабилности.

Много изасланика може да направи збрку

Хан је оценио да много изасланика у дијалогу Београда и Приштине може да направи збрку која би накнадно морала бити каналисана.

"Добро је имати толико изасланика, али на крају дана то обично направи збрку", поручио је Хан.

Хан је тако одговорио на питање новинара о могућој промени методологије дијалога Београда и Приштине, а након именовања чак двојице америчких специјалних изасланика и најаве постављања могућег европског изасланика за дијалог.

Он је подсетио на пример Мајдана и Украјине када је, према његовим речима, било толико различитих изасланика, интереса и странаца да се енергија трошила на њихово међусобно усклађивање.

"Исто важи и за дијалог Београда и Приштине. Не може се одвијати без нас, јер има утицај на целу европску перспективу", закључио је Хан.

Прочитајте ОВДЕ како су Немци известили о победнику избора на КиМ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА