Најновије

НАЈЛУЂИ ПРОЈЕКАТ ДО САДА: Американци због страха од кинеских ракета урадили нешто невероватно са својим бродовима! (ВИДЕО)

Прошлог месеца Агенција за напредне истраживачке пројекте у области одбране (ДАРПА) најавила је почетак друге фазе свог програма Тактички искоришћени извиђачки чвор (ТЕРН).

Амерички бродови (Фото: navy.mil)

ТЕРН, заједнички програм између ДАРПА и канцеларије за поморске операције САД, има за циљ да створи систем који би малим бродовима омогућио управљање обавештајним, надзорним и извиђачким (ИСР) и борбеним беспилотним беспилотним летелицама.

„Циљ компаније Терн је пружити малим бродовима унапред могућност да служе као покретна места за лансирање и опоравак за ваздушне системе средње висине, дуготрајне беспилотне летелице (УАС)“, пише у ДАРПА у саопштењу за штампу, најављујући фазу да програма. „Ови системи би могли да омогуће обавештавање, надзор и извиђање дугог домета (ИСР) и друге могућности током већих растојања и временских периода него што је то могуће са постојећим системима.“

Не само да би Терн повећао могућности удара америчке морнарице, вец́ би могао у великој мери смањити трошкове смањујући ослањање америчке војске на скупе копнене ваздушне операције. „Капацитет за лансирање и повлачење летелица на малим бродовима смањио би потребу за ваздушним јединицама на тлу, за које је потребна значајна наменска инфраструктура и ресурси.“ ваздухопловне јединице на копну су такође рањивије због непријатељских ракета и често стварају напетост са локалним становништвом.

ТЕРН такође потенцијално помаже у смањењу ослањања америчке морнарице на носаче авиона. Ово је од пресудне важности јер многи страхују да ће велики носачи застаревати усред ширења ракета прецизних удара дугог домета које имају Кина и Иран. Пекинг, посебно, представља немиран изазов америчкој морнарици, јер су пројектили попут DF-21D - који се често називају "убицом носача" - усмерени на потапање америчких носача авиона.

Противбродна балистичка ракета, DF-21D је, како се извештава, у стању да "носи бојеве главе довољно велике да нанесе значајну штету на великом пловилу, пружајући Кинезима могућност уништавања америчког супер-носача у једном удару."

Једном када буде оперативан - и ракета и ланац снабдевања - наводно ће моћи да погоди покретни супер-носач удаљен скоро 1500 километара. С обзиром на огромне трошкове десет америчких носача авиона, као и радну снагу потребну за њихово руковођење, DF-21D ће у суштини присилити Америку да своје носаче држи изван домета кинеског копна и многих потенцијалних жаришта у региону.

ТЕРН би помогао Сједињеним Државама да превазиђу ово питање повећањем броја циљева Кина или би неки други амерички противник морао да нападне како би уништио америчку способност за напад. Заиста, према порталу Мотли Фул, систем који потиче из програма Терн могао би „дозволити беспилотним беспилотним летелицама да управљају бродовима малим попут разарача класе Арли Бурке - или чак мањег фрегета „Индепенденце“ или "Либерти" класе слободе. „Другим речима, скоро сваки амерички морнарички брод могао би да постане мини носач авиона, посебно јер се америчка морнарица након Ф-35 потпуно одмиче од беспилотних летелица.

Нити су површински бродови једини мини носачи авиона које америчка морнарица жели да развије како би компензовала растућу ракетну претњу. Још 2013. године морнарица је прва „демонстрирала лансирање потпуно електричног, беспилотног ваздухопловног система (УАС) са подморнице под водом“. За сада су ове беспилотне летелице намењени искључиво ИРС-у.

ДАРПА је покренула програм Терн још 2013. У мају следеће године потписала је меморандум о разумевању са ОНР-ом како би га учинила заједничким програмом.

Програм има три планиране фазе. Прве две фазе су усмерене на идејни пројекат и смањење ризика за Терн систем. У 3. фази изабран је извођач који ће саградити Терн систем пуних размера за тестирање на земљи, који је кулминирао демонстрацијом лансирања и повратка на мору.

AeroVironment и Northrop Grumman били су два извођача радова изабрана за другу фазу програма. Ден Пат, менаџер програма ДАРПА-е за Терн, рекао је да: Наши извођачи фазе 2 дизајнирају нови беспилотни ваздушни систем који има за циљ да омогуће две претходно недоступне могућности: једну, могућност УАС-а да узлети и слети из врло затворених простора у на немирном мору и два, могућност да такав УАС крене на ефикасне дуготрајне крстареће мисије.

Били су неприкосновени у развоју ратних дронова, а сада губе трку са Русијом и Кином! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА