Најновије

ОВАЈ ЈЕ НАЈГОРИ ОД СВИХ ШИПТАРА! Курти хоће у рат са Србима!

Лидер 'Самоопредељења' Аљбин Курти, који је добио већину албанских гласова на ванредним парламентарним изборима на Косову, поручио је да Српској листи неће дати места у новој влади, већ искључиво 'лојалним' Србима!

Курти (Фото: Јутјуб)

Он је најавио да ће као кандидат за новог премијера лажне државе разговарати са Србима са Косова, али не са Српском листом јер она, како тврди, 'није странка, већ држава Србија'.

Гази свој 'устав'

Курти је на овај начин најбруталније погазио 'устав' лажне државе Косово који у члану 96 каже да се Србима гарантује бар једно место у 'влади', а да ће српски министри бити изабрани из редова већине српских посланика у парламенту у Приштини. То, дакле, значи да само посланици Српске листе могу да изаберу новог министра, а то ни у ком случају не могу да буду Рада Трајковић, Ненад Рашић или неки други проалбански политичар српског порекла.

Оваквим бахатим кршењем сопственог највишег законског акта Курти је и пре званичног почетка мандата показао да је спреман да зарати са Србима и да је гори екстремиста од Харадинаја, Тачија и Весељија. Уколико САД и ЕУ, као главни спонзори самопроглашене државе, не обуздају Куртија, сукоб са Србима и Србијом биће неизбежан!

- Ми бисмо желели да најпре успоставимо контакте и укључимо у коалицију оне српске политичке странке које нису Српска листа, због тога што Српска листа није странка него држава Србија. Наш устав каже да мора да буде бар један министар из српске заједнице у нашој влади, али не каже да он мора да буде из Српске листе - рекао је и очигледно слагао Курти. Он је, такође, у више наврата поновио да му је циљ да насилно окупира север Косова и да од Србије тражи милионску ратну одштету (!?).

Коментаришући ове Куртијеве изјаве и претње, потпредседник Српске листе Далибор Јевтић каже да је формирање нове владе у Приштине немогуће без разговора и договора са Србима.

- Важно је то што је Српска листа освојила свих десет мандата, јер на тај начин није остављен простор било коме од албанских лидера да тргује са интересима српског народа на Косову. Зато је било битно да ми у великом проценту победимо, како не бисмо дозволили да се појаве неки Срби који би слушали шта им Албанци говоре. У том њиховом 'уставу' стоји да ће представник Срба у 'влади Косова' бити изабран већином представника те заједнице у косовској скупштини. То што говори Курти да ће узети не знам ког Србина, то је као кад бисмо ми рекли да нећемо да Курти буде премијер, него ћемо узети неког другог... - објашњава Јевтић.

Марко Ђурић, директор Канцеларије за КиМ, поручује да никада неће бити Куртијеве 'велике Албаније' нити независног Косова.

- Курти лаже цео свет да је тобоже демократа, а не зна да израчуна да је 10 увек више од 0. Он не жели да разговара са демократски изабраним представницима Срба и хвала му на томе. Уштедео нам је време и енергију да свету објаснимо ко је, шта је и какав је. Курти је великоалбански, шовинистички екстремиста који гази основна демократска начела и сања уништење Срба и Србије. Он је читав живот потрошио на мржњу и снове о 'великој Албанији' и независном Косову, који се никада неће остварити. И то сада јасно види цео свет... - наглашава Ђурић.

Наводна мултиетичност

Са њима је сагласан и председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун, који каже да Курти искључује било какав наставак разговора са Београдом.

- Курти неће да поштује ни изборну вољу српског народа на Косову, ни Српску листу, већ ће тражити појединце из редова српског народа, преко којих ће мешетарити и показивати наводну мултиетничност. Ово што он сад ради, треба одлучно одбацити и осудити - закључује Дрецун.

Шта је Иван Ивановић поручио цркви после одликовања Вучића прочитајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА