Најновије

СВЕ ЗАМКЕ НОВЕ ТУРСКЕ ОФАНЗИВЕ ПРОТИВ КУРДА: Ердоган за неке зна, а за неке не, ево како све може да му се обије о главу (ВИДЕО)

На Реџепа Тајипа Ердогана могла би се примиенити изрека да требаш бити опрезан с тиме шта желиш.

Ердоган са војском (Фото: tccb.gov.tr)

Превладавајуће је мишљење, наводи Гардиан у својој првој анализи након напада Турске на курдски део Сирије, да је председник Турске преварио Доналда Трампа како би му овај дао зелено светло за напад на североисток Сирије. И сада, кад је добио оно што је хтео, Ердоган се налази пред врло незгодним изборима. Како далеко ићи? Ко је непријатељ? И колико дуго може одржавати овако велику војну операцију?

Ово би се могло показати као до сада највеће коцкање политичара иначе познатог по склоности ризиковању. Представници Турске сада су забринуту да нису можда загризли више него што могу да прогитају, па стога на брзину редефинишу војни упад у Сирију који је започео серијом ваздушних удара.

Оно што је Ердоган месецима описивао као кључни потез за елиминисање курдске терористичке претње, нагло се претворило у "мировну операцију" којој је примарни циљ Исламска држава. Ибрахим Калин, Ердоганова десна рука, казао је за CNN о сиријским Курдима ово: "Ово није потез против Курда. Турска нема никакав проблем с Курдима. Ми се боримо против терористичке организације која је убијала и угњетавала, између осталих, и курдски народ." Због такве борбе против ИД, заправо је поручио, свет би требао да буде захвалан Турској.

Очигледно је да је овако нагла промена у реторици последица бурних реакција у Вашингтону након Трампове одлуке. Чак и иначе одани републиканци овог су пута оптужили Белу кућу да је издала војне снаге у Сирији које предводе Курди, а које су до сада ратовале против ИД. Могуће је и то да је Трамп пустио Ердогана да крене у напад и како би скренуо пажњу са истраге о његовој смени. Ако је то тако заиста, лукавство му се осветило.

Турска је променила и своју реторику о дуготрајним територијалним амбицијама у Сирији. Ердоган је практично до јуче говорио о намери да створи унеколико трајну "сигурносну зону" која би се протезала 32 километра уздуж 483 километара границе између Турске и Сирије. "Турска нема никаквих планова окупирати било који део Сирије", рекао је сада Калин, назвавши ранију прекограничну војну операцију у Јараблусу и Африну као пука привремена заузимања територија. Ердоганов директор комуникација Фахретин Алтун у међувремену је рекао да гарантује да су хуманитарна питања у овој операцији изнад свега.

"Овај план Турској ће омогућити заштиту недужног народа", написао је у Вашингтон Посту. Можда и два милиона сиријских избеглица, како је устврдио, "добровољно" ће отићи да живе у сигурносну зону, иако већина њих никада пре нису имали баш никакве везе с тим подручјем. Калин тврди да ће масовно пресељење бити добровољно, нипошто под присилом, иако се чини да те људе баш нико ништа није питао, а и хуманитарне организације изразито су скептичне.

Док се припрема да пошаље своје трупе, Ердоган се суочава с низом непознаница. Једна је од њих је ли Турска уопће кадра за такав потез, па чак има ли воље преузети контролу над избјегличким камповима (у којима су исламисти, односно чланови њихових породица), а које су до сада чували Курди. Анкару се посљедњих дана већ оптуживало да заправо угрожава борбу против ИД. Као и сви други, Ердоган нема појма у којем ће смеру ићи следећи Трампов потез. Сличне се недоумице могу применити и на Русију, која је иначе била склона Турској, али се с њоме у последње вријеме и сукобљава због војних операција у Идлибу, као и на режим Башара ал Асада у Дамаску, који подржава Иран, а који би могао искористити настали хаос како би убацио своју војску и заузео територије.

Није јасно нити како ће реаговати јавност у Турској, ионако већ разбијених илузија о Ердогану и забринута због све већих привредних проблема, а сада суочена с ратом који се чини непотребним и без изгледног краја. Коначно, ако се обистине мрачне хуманитарне прогнозе УН-а о овом упаду Турске у Сирију, Ердоган је сигурно свестан да ће се на њега сручити критике са свих страна, па да ће се можда наћи и под санкцијама ЕУ-а и САД-а. Због свих тих разлога Ердоган ће веројатно прво поступати опрезно. Могуће је да ће користити протурске милитанте из сиријске побуњеничке Националне армије, које ће помагати из ваздуха, радије него да одмах шаље копнене снаге турске војске. Извештаји од среде наводе да су се побуњеници већ покренули.

Званичници САД-а предвиђају да до инвазије великих размера неће доћи и да ће прво напредовање бити ограничено само на успоставу стратешких положаја унутар Сирије. И тек након свега, сада сасвим свестан личних, политичких и војних опасности и изразито ризичне игре у Сирији, може се очекивати да Ердоган искористи свој посету Белој кући и Трампу 13. новембра како би покушао да осигурати подршку САД-а, могуће пре свог следећег потеза. Само, оно што ће сада уследити, могло би бити већ изван његове контроле. Курдске вође устрају на томе да повлачења неће бити. Ако Турци дођу, кажу, они ће с њима ући у борбе.

Турска авијација погодила затвор у којем су борци ИД. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Express.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА