Најновије

КУРТИ СПРЕМИО ПАКЛЕНУ ЛИСТУ, ИМА СПИСАК СРБА ЗА ОДСТРЕЛ: Ево какав сценарио прижељкује угледним Србима на Космету

У сенци косовских избора и актуелних дешавања, спрема се генерални конгрес Интерпола у Чилеу (од 15. до 18. октобра), на којем ће Косово још једном покушати да уђе у Интерпол.

Курти (Фото: Јутјуб)

Управо на то рачуна Аљбин Курти, лидер Самоопредељења, које је освојило највећи број гласова на избора и највероватније будући премијер такозване државе Косово, како би се разрачунао с „непослушним Србима“.

- Курти је већ у више наврата изјављивао да не жели Српску листу у својој влади, иако по косовском уставу, као странци која је освојила свих 10 мандата намењених српској заједници, мора да им да најмање једно министарско место. Сада Курти рачуна да ће Косово ипак успети да мимо свих закона постане чланица Интерпола, а већ је припремио списак виђенијих Срба за којим ће одмах бити расписане потернице. Међу њима су и лидери Српске листе, како би очистио пут за Рашића или неког другог себи подобног - открива извор.

Политички аналитичар Бранко Радун наводи да га не чуди што је Курти припремио списак Срба за такозвани одстрел.

- За Албанце је иначе својствено да се унапред припреме као да ће ући у Интерпол. И прошле године они су се радовали и пре гласања, те смишљали кога ће све ставити на потерницу. Када је реч о гласању за чланство у Интерполу, ситуација ће по нас бити тежа неко прошлог пута. Биће заиста неизвесно до самог краја, али ми ћемо се борити. Још мање чуди што је Курти на папир ставио људе из Српске листе, то је чак врло логично. Прво зато што ће он морати да укине таксе јер и Американци то од њега очекују, а да би то оправдао пред грађанима и испао велики Албанац, односно националиста, наравно да ће да лови представнике Српске листе за које су гласали сви Срби на Косову. Нетрпељивост према њима већ је јавно исказао рекавши да су непожељни у његовој влади - каже Радун.

Албанци поново желе паузу због лобирања

И ове године гласање ће се одвијати у два круга. Наши представници надају се да неће бити паузе између њих, како би се спречио додатни албански притисак на земље чланице, као што је то био случај претходног пута у Дубаију.

Курти: Вјоса и ја ћемо владати заједно!

Покрет Самоопредељење и Демократски савез Косова формираће заједничку владајућу коалицију, а коначни споразум биће постигнут након проглашења коначних резултата ванредних избора, поручено је јуче, после састанка који су представници ове две партије имали у Приштини. Курти је поручио и „да ће у Влади бити један министар из српске заједнице, како то налаже Устав Косова, али да неће трчати за Српском листом пре него што се буде разговарало с осталима политичким субјектима из српске заједнице који су учествовали на изборима“. Састанку је присуствовала и Вјоса Османи, која је испред ДСК представљена као кандидат за премијера, а новинарима је поручила да су обе партије исказале добру вољу да владају заједно и да раде у интересу грађана Косова. Њих двоје нису најавили име будућег премијера, али је Курти најавио да ће владати заједно. „Владаћемо заједно. Нећемо се бавити политичком трговином какву сте видели са коалицијом ПАН. Бићемо радикално транспарентни“, најавио је Курти.

Стефановић: Борићемо се до последњег тренутка

Српска делегација на Генералној скупштини Интерпола у Чилеу бориће се до последњег тренутка да Косово, које је позвано да присуствује као посматрач, не постане члан те институције, изјавио је Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова Србије. Према његовим речима, приче о томе да Приштина ове године неће ни покушати да постане чланица Интерпола биле су само игра. „Разумем и положај Чилеа и међународне притиске које трпе, али то показује да ће борба бити тешка“, казао је Стефановић. Он истиче да је за Србију проблематично то што би се расписало још много нових Интерполових потерница ,и то за људе који су бранили Србију за време сукоба на Косову.

Обрадовић тврди да су им украли све паре са рачуна и да им узимају страницу на Фејсбуку! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА