Најновије

ОПАСАН АМЕРИКАНАЦ ПОСТАЈЕ КОМШИЈА ПУТИНУ: Трамп шаље свог човека од поверења на важан задатак у Москву (ВИДЕО)

Агенција "Блумберг" (Bloomberg) је раније, позивајући се на добро обавештени извор, саопштила да ће Трамп именовати Саливана за амбасадора САД у Русији.

Владимир Путин и Доналд Трамп (Фото: kremlin. ru)

Саливан је кадар Стејт департмента, за разлику од бившег амбасадора САД у Русији Џона Хантсмана, који је био именован по политичкој линији. Саливан је био први заменик и претходном државном секретару Рексу Тилерсону и садашњем Мајку Помпеу. Пошто је током ових година Стејт департмент преживео велике организационе потресе, може се режи да је Саливан на својој дужности показао вештину преживљавања у тим сложеним политичким условима. То говори да је Саливан извршилац, у овом случају — наредби Трампа. Док је Хантсман претендовао на некакву самосталност у својим дејствима, Саливан ће, вероватно, бити извршилац Трампових наредби, лојалнији Трампу од Хантсмана - сматра Михајлов.

Према његовом мишљењу, ако амерички амбасадор у Русији буде Саливан, човек са знатном радном биографијом и добрим контактима и везама у Стејт департменту, он може тему Русије да учини важнијом управо у оквиру Стејт департмента.

- Могуће је да Вашингтон схвата да се приближава рок истицања једног од најважнијих преосталих билатералних споразума (о стратешком офанзивном наоружању) и да с тим нешто треба учинити: или треба наставити преговоре, или почети кампању за дискредитацију споразума, као што су САД учиниле са Споразумом о ликвидацији ракета средњег и кратког домета. Потребни су некакви помаци. Могуће именовање тако високо рангираног дипломате даје слабу наду да САД желе да преиспитају тај споразум, да се поново договоре под новим условима, да модернизују његове услове, а за то је потребно активно учешће дипломатије - закључио је политиколог.

Он сматра да, ипак, не треба очекивати велике промене у руско-америчким односима.

- Све зависи од тога какве ће наредбе Саливан добијати од Доналда Трампа. И према Русији ће он спроводити Трампову политику. Ипак, нереално је очекивати од самог Трампа некакве напредне иницијативе годину дана пре избора. Сам Саливан тешко да ће давати било какве иницијативе, а чак и ако буде, тешко да ће од тога нешто бити. Због тога мислим да неће бити никаквих кардиналних промена - навео је Михајлов.

Споразум о стратешком офанзивном наоружању, потписан 2010. године, једини је преостали важећи споразум Русије и САД о ограничењу наоружања. Он истиче у фебруару 2021. године, а Вашингтон до сада није саопштио да ли намерава да га продужи.

Саветник америчког председника за националну безбедност Џон Болтон је рекао да је мала вероватноћа да ће тај споразум бити продужен, јер има недостатке. Русија је саопштила да је спремна да то размотри.

Ко је крив за смрт 346 људи, сазнајте ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА