Најновије

ОХРАБРУЈУЋЕ ВЕСТИ СТИЖУ ИЗ ЈУЖНЕ АМЕРИКЕ: Чиле неће подржати Приштину да буде члан Интерпола

Председник парламента Чилеа Иван Флорес Гарсија изјавио је да његова земља не признаје једнострано проглашену независност Косова и Метохије, као и да не може да подржи њихову жељу да постане члан Интерпола.

Иван Флорес Гарсија и Маја Гојковић (Фото: parlament.gov.rs)

Председник парламента Чилеа Иван Флорес Гарсија изјавио је да његова земља не признаје једнострано проглашену независност Косова и Метохије, као и да не може да подржи њихову жељу да постане члан Интерпола.

Он је у разговору са председницом скупштине Србије Мајом Гојковић указао да се Чиле држи своје позиције, да се она није и неће променити, саопштено је из парламента.

Гарсија је нагласио да Чиле, где ће од 15. до 18. октобра бити одржана Генерална скупштина Интерпола, поштује територијални интегритет и суверенитет Србије указујући да је питање поштовања међународног права и принципиа територијалног интегритета и суверенитета важно питање за Чиле.

Гојковић је са Иваном Флорес Гарсијом разговарала уочи предстојећег 141. заседања Интерпарламентарне уније (ИПУ) које се одржава у Београду од сутра до 17. октобра.

Гојковић је захвалила Чилеу на поштовању територијалног интегритета и суверенитета Србије и поштовању међународног права, повеља УН, и резолуције СВ УН 1244.

Гојковић је захвалила и на подршци Чилеа Србији у међународним организацијама приликом покушаја тзв."Косова" да постане члан међународних оргнизација. Она је изразила очекивање да ће Чиле наставити да подржава ставове Србије и током Генералне Скупштине Интерпола, која ће се одржати у Чилеу, указујући да би се чланством тзв. „Косова" у Интерполу кршило међународно право, а то би било супротно и правилима и циљевима самог Интерпола, саопштено је из парламента.

Гојковић и Гарсија су истакли да су политички односи пријатељски, без отворених питања и указали да постоји обострани интерес за развој сарадње у свим областима, а председница Скупштине је напоменула да је њено присуство на инаугурацији председника Чилеа Мигела Хуана Себастијана Пињере потврда опредељености Србије за развој и јачање пријатељских односа.

Гојковић и Гарсија су се заложили за развој парламентарне сарадње, као и на интензивније контакте на мултилатералном плану, а председница Скупштине Србије је добила позив да учествује на Парламентарном састанку 2. децембра поводом 25. конференције страна потписница Оквирне конвенције УН о климатским променама (ЦОП 25) у Сантјагу, Чилеу.

Гојковић и Гарсија су разговарали о могућностима повећања обима трговиснке размене, као и сарадње у пољопривреди.

Прочитајте ОВДЕ какав ће дебакл Приштина доживети приликом гласања за пријем у Интерпол.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА