Најновије

"СНС МИ ЈЕ НУДИО ПОЛА МИЛИОНА ЕВРА ДА..." Шта се све догодило после изјаве Сергеја Трифуновића?

Лидер Покрета слободних грађана Сергеј Трифуновић први је отворено проговорио о томе о чему сви знамо да се догађа, а то је политичка трговина, и то би могло да има ефекта и сврху уколико би на његове оптужбе реаговало тужилаштво, каже Ранко Пивљанин, новинар.

Сергеј Трифуновић (Фото: Јутјуб)

Међутим, додаје да мисли да се то неће десити и да ће се цео случај "забашурити неким новим". 

Сергеј Трифуновић рекао је, да му је у име СНС-а једна особа нудила пола милиона евра и коалиционо партнерство са том странком, ако на предстојеће изборе изађе, како је рекао, под њиховим условима. Трифуновић тврди да је мито одбио, а да су у Покрету смењени људи који су те преговоре прихватили и да чека позив тужилаштва.

"Први пут да је неко проговорио о томе о чему ми сви знамо да се догађа, али се о томе ћути. Та политичка трговина коју стално спомињемо и која се маскирала тиме што се као праве неке коалиције, заправо заиста функционише као криминална прича. И ако је тачно то што Сергеј говори, а не сумњам да јесте, јер је он човек без 'длаке на језику' да се заиста нуде конкретне паре… Припремајући се за интервју с њим, сазнао сам да је рекао да му је као глумцу нуђено милион евра да ћути. А сад му нуде 500.000 као политичару. Ја бих се и увредио мало да сам на његовом месту", ироничан је Пивљанин.

Пивљанин каже и да би цео случај могао да има ефекта и сврху уколико би реаговало тужилаштво.

"Да се Трифуновић позове као сведок, да каже ко му је нудио паре, вероватно би се размрсило то црно клупко. Ово Сергејево 'чачкање' могло би да покрене питање осталих у тој такозваној 'конструктивној опозицији'. Али, мислим да тужилаштво неће покренути то питање, ово није једини случај, ово је врх леденог брега", каже Пивљанин.

Ћутање тужилаштва, додаје, не би било ни "први ни последњи пут". "Постоје амортизми да се то остави у запећку, биће неке друге приче, ево руши се локал на Копаонику, на пример. А последњу лопату тог шута ће, сигуран сам, убацити Александар Вучић, то се наравно ради пред изборе, а две године се чекало", додао је Пивљанин.

"Одфикарена" два стуба демократије

Екипама телевизија Н1 и Ал Џазира забрањен је улазак на церемонију свечаног отварања ветропарка "Чибук 1" у Мраморку код Ковина. Када се екипа Н1 појавила, речено је да не може да уђе на догађај. И даље није познато због чега је Н1 телевизији забрањено да снима отварање ветропарка на територији Србије. Колегама са Ал Џазире Балкан је претходно већ био забрањен улаз.

А амбасадорка Велике Британије у Србији Шан Маклауд изјавила је да су "слободни, независни медији један од најважнијих стубова слободне и здраве демократије". "Подсећам да се Влада Србије, као и британска влада, обавезала да ће поштовати слободу медија на конференцији одржаној летос у Лондону, а то подразумева и отворене дебате у медијима", навела је Маклауд у интервјуу за лист Данас.

"Ето, толико о стубовима демократије, два стуба су јуче отфикарена. Закон је тај који регулише извештавање са јавних догађаја и не може то ни инвеститор ни Вучић да регулишу. Вучић, који је дошао да објашњава како се свим силама трудио да се његовој омиљеној Н1 дозволи улазак, али, ето, зли Арапи нису то дозволили", оценио је Пивљанин.

Говорећи о разговорима власти и опозције о изборним условима, под покровитељством ЕУ, гост Н1 каже да су прилично бесмислени.

"Да би неки дијалог био успешан, у његовој премиси треба стајати искреност. У овој причи искрености нема, ти разговори су изнуђени, рок за реализацију је прекратак и ту се слажем са СЗС да је то бесмислено. Треће, раде се под пацком учитеља који држе прут, а то су представници ЕУ, нигде ту нема искрености", казао је Пивљанин.

Нагласио је и да "представници ЕУ такође не наступају искрено". "Јер, они подржавају власт Александра Вучића, а овамо као траже да се унормале изборни услови. Па Вучић, да се унормале избони услови, не би могао да влада. То је оксиморон, не видим неки успех преговора нити неку промену", казао је Пивљанин.

Косово као "развлачење конопца"

На питање како види разговоре о решавању проблема Косова, Пивљанин каже да се сви баве њоме гледајући своје "унутрашње политичке интересе".

"Као и у ЕУ, сви се баве темом Косова гледајући своју унутрашњу политичку позицију, било да је у питању Београд, било Приштина, па чак и Емануел Макрон, који га у 'такмичењу' са Ангелом Меркел користи за 'развлачење конопца'. Нема ту пуне искрености да се то питање реши, а једино је нама стало, јер је то питање нама камен о врату. Отезање и пролонгирање прво кошта Србију, па онда и Косово, које нема визну либерализацију. Дакле, сви они решавају питање Косова гледајући сопствену позицију и то колико на питању Косова могу да ушићаре на унутрашњем плану", оценио је Пивљанин.

Једини који, како каже, су преузели 'штафету' да реше проблем, су Американци.

"Једини који је преузео штафету да ти реше, су Американци. Гренел је, видимо, стигао. И они то решавају онако како каубоји решавају. И мислим да ће се то питање решити уколико то стварно желе", каже Пивљанин.

Косово је, наводи новинар Блица, на последњим изборима "одржало лекцију из демократије".

"Они су сменили своје ратне корифеје, послали су у историју Харадинаја, ускоро ће и Тачи. Косовско друштво хоће нешто да помери у свом животу, и отуда одлазе људи, ни њима то не одговара", каже.

За Аљбина Куртија, који ће највероватније бити нови премијер Косова, каже да је "добар говорник".

"Гледао сам га неки дан, врло разложно говори, тако и делује, без обзира што је његов бекграунд екстремистички, не оставља простора неки компромис. Међутим, кад се људи из позиције борбе за власт нађу на власти, мења се гледање, мења се оптика, приоритети, па и реторика. Не сумњам да ће се Курти наћи испред нашег преговарача у дијалогу и да ће бити кооперативнији него што је о томе размишљао и говорио док је био опозиција Тачију и Харадинају", оценио је Пивљанин.

Прочитајте ОВДЕ  све о жестоком обрачуну са комуналцима чији снимак потреса друштвене мреже.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА