Најновије

КАД СЕ ДИГНЕ КУКА И МОТИКА: Након што су моткама отерали инвеститора, Топлодолци остају на даноноћним стражама! (ВИДЕО)

Због тога што, упркос обећањима председника државе и локалне самоуправе, још нису предузети конкретни кораци да се зауставе активности инвеститора мини-хидроелектрана на Старој планини, мештани Топлог Дола кажу да самоиницијативно проглашавају мораторијум на све МХЕ и сличне пројекте на својој територији.

Барикаде у Топлом Долу (Фото: Јутјуб)

Након најновијих дешавања у овом старопланинском селу и сукоба са инвеститором, који је он оценио као линч, мештани кажу да ће до законског решења овог питања остати у приправности, а даноноћне страже ће остати мосту.

Код нас се на Старој планини каже - “човек се држи за реч, а во за рогове”. Упркос декларативним обећањима председника државе и локалне самоуправе, нико није предузео конкретне кораке да се активност инвеститора заустави. То показују најновији инциденти у општини Брус, али још и више препад инвеститора на наше село - саопштавају Топлодолци.

Даноноћне страже на мосту трају већ 37 дана, а мештани су, у договору са људима и организацијама које их подржавају, прогласили “Слободну еко-зону Топли До”.

Ми уводимо мораторијум за све МХЕ и сличне пројекте које нарушавају природу и живот људи на нашој територији. Дозволе за било какву градњу у атару села ће до увођења реда давати само окупљени народ на Тргу слободних река, уз консултацију најврснијих стручњака из области архитектуре и заштите природе - кажу мештани.

Уместо градње мини-хидроелектрана, на Старој планини треба да се развија туризам и сточарство, додају, како би привукли младе и креативне људе да започну посао у овој области.

То су, по нама, развојне шансе ове планине. Још једном да поновимо - нису нам потребне наше реке сахрањене у цевима зарад занемарљиве количине киловата електричне енергије. Ми смо већ на биолошком минимуму. Не желимо да нам и река пресуши. Нама су потребни путеви јер смо одсечени од света - кажу Топлодолци.

Подсетимо, инвеститор Драган Јосић рекао је да одустаје од градње МХЕ у овом селу, након сукоба у коме су учествовао са својим обезбеђењем и мештанима.

Мештани Топлог Дола поручили су да ће барикада на мосту у селу са стражама које трају даноноћно нешто више од месец дана остати до испуњења обећања председника Србије о забрани градње мини-хидроелектрана у заштићеним подручјима и док инвеститору не истекне грађевинска дозвола за МХЕ.

Прочитајте ОВДЕ  све о жестоком обрачуну са комуналцима. Погледајте видео.

Извор: juznevesti. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА