Најновије

АСАД ПОСЛАО ВОЈСКУ ДА ЗАШТИТИ КУРДЕ ОД ТУРСКЕ ОФАНЗИВЕ: Сиријске снаге већ ушле у град у близини границе са Турском

Снаге сиријске владе ушле су у Тал Тамр, град на северу земље у близини границе са Турском, да би се супротставиле турској агресији.

Асад са војском (Фото: САНА)

Становници Тал Тамра, који се налази на око 20 километара од границе са Турском, поздравили су долазак сиријских снага.

Сиријска војска се лакше креће јер су Курди, које су САД оставиле на милост и немилост турској војсци, одлучили да се заједно с владом у Дамаску боре против турске офанзиве на северу Сирије. У тој великој промени савезника курдске снаге ће се разместити "раме уз раме" са владиним трупама дуж сиријске границе.

Ова одлука је донета пошто су амерички званичници рекли да ће америчке трупе напустити север Сирије, због "хаоса који је изазвала турска офанзива". Претходно је председник САД Доналд Трамп наредио својим трупама да се повуку, што је потпуна издаја њихових верних курдских савезника.

Сиријска влада распоредиће војуску дуж границе са Турском како би помогла Курдима да се изборе са турском војском. 

Договор Курда, Сирије и Русије, која је главни савезник легитомно изабране сиријске владе, десио се четири дана пошто је Турска почела офанзиву на северу Сирије - одмах пошто су САД повукле своју војску.

"Како би напади били спречени, постигнут је договор са владом у Сирији чија је дужност да штити своје границе и суверенитет земље, да сиријска војска уђе на север и распореди своје снаге уз границу са Турском", наводи се у саопштењу Курда. Курди кажу да ће комплетна војска бити распоређена у наредна два дана.

Сиријски Курди кажу да су их САД потпуно изневериле, будући да су се раме уз раме борили са њима против Исламске државе, у оквиру Сиријског демократског фронта. Такође кажу да их игнорише већина арапског света као и УН.

"Желимо да нађемо решење...али видите шта се дешава, а они нас не подржавају. Не треба никоме да верујемо и треба да се ослонимо на себе. Сваки Курд треба да носи оружје и да буде спреман", рекао је надлежни за курдску одбрану у граду Кобани, Исмат Шеих Хасан.

Француски председник Емануел Макрон и немачка канцеларка Ангела Меркел су на заједничкој конференцији за новинаре упозорили Турску да ствара "неподношљиву хуманитарну ситуацију".

Лидер кипарских Турака Мустафа Акинџи такође је против операције Анкаре на северу Сирије.

"Пролива се крв, а не вода", написао је он на Фејсбуку.

Гренел Холбруковом "булдожер дипломатијом" решава косовски чвор. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА