Најновије

РУСИ ВЛАДАЈУ ОБАЛАМА СИРИЈЕ: Руска ратна морнарица кренула у финалне маневре! Ево шта се спрема!

Ракетна фрегата руске ратне морнарице Адмирал Макаров одржала је артиљеријску вежбу у Источном Медитерану, изјавио је у понедељак капетан брода, капетан 2. ранга, Антон Куприн.

Руска морнарица (Фото: ria.ru)

Морнари су испалили 100 мм артиљеријски пиштољ, испаљивши 80 граната на циљ за мање од једног минута, рекао је командант брода.

„Сва бродска наоружања тестирана су у борби у претходне две године. Конкретно, посада је испалила Калибрис (крстареће ракете) и противавионске ракетне системе. Бродови ове врсте многобројно су обављали мисије на Медитерану и данас је ово, можда, најсавременије оружје Русије “, рекао је капетан.

Фригата Адмирал Макаров позвала је логистичку базу Тартуса руске морнарице у Сирији. Док је била на путу ка одређеној тачки, фрегата је достављала главну икону руске морнарице, слику светог апостола Андреја Првозваног, на грчко острво Крф, на којем су се одржавале прославе Руске недеље.

Адмирал Макаров је трећа фрегата Пројекта 11356 у плавој води названа по заповеднику царске руске морнарице, океанографу и вицеадмиралу Степану Макарову. Посљедња фрегата достављена је морнарици, а морнаричка застава била је подигнута на ратном броду 27. децембра 2017. Фрегата је први пут стигла у Севастопољ почетком октобра 2018. године након обављања мисија у Средоземном мору.

Фригате пројекта 11356 имају запремину од 4 000 тона, дужину од 124,8 метара, брзину од 30 чворова и издржљивост мора од 30 дана. Наоружане су крстарећим ракетама Kalibr-NK, ракетним системима земља-зрак, Shtil-1, артиљеријским пушкама А-190 100 мм, артиљеријом противваздушне одбране, ракетним бацачима и торпедима, а могу да носе и Камов Ка-27 на палуби (или Ка-31) хеликоптер.

Логистички центар руске морнарице у Тартусу у Сирији отворен је 1971. Године 2017, Русија и Сирија потписале су споразум о бази Тартус на период од 49 година са опцијом његовог продужења. Према документу, база Тартус може примити до 11 ратних бродова, укључујући и пловила са нуклеарним погоном.

28. јула 2019. године, који се прославио као Дан ратне морнарице Русије, у бази Тартус одржана је морнаричка парада у којој су учествовали Адмирал фрегате Григорович, стражарски брод Питливи, мали ракетни бродови Велики Устиуг и Углиц, конвенционална подморница Стари Оскол и друга пловила.

Најмоћније машине на свету производе Руси и то сада дају Кини! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА