Најновије

100 БОРБЕНИХ ВОЗИЛА И 25 ЛЕТЕЛИЦА! Војска Србије припрема спектакл са најсавременијим наоружањем и опремом! (ВИДЕО)

Поводом обележавања 75 година од ослобођења Београда у Другом светском рату приказ способности Војске Србије "Слобода 2019" биће одржан у суботу, 19. октобра, на Аеродрому "Пуковник-пилот Миленко Павловић" у Батајници.

Војска Србије (Фото: Јутјуб)

Планирано је учешће више од 2.400 припадника Војске Србије, 100 борбених и неборбених возила и система и око 25 ваздухоплова.

Бригадни генерал Жељко Билић каже зда ће широком аудиторијуму бити приказана способност дела јединица Војске Србије опремљених по пројекту "1500" – најсавременијим наоружањем и војном опремом.

"Приказаћемо део донираних средстава из Руске Федерације и наравно ради се о аеродрому, необилазно ту је и део ваздухопловства", рекао је Билић.

Истакао је да је припрема оваквог програма изузетно захтевна, да се све мора ускладити према месту и времену. Учествује преко 2.000 људи, преко 25 ваздухоплова и преко 100 борбених возила, а све ће се реализовати кроз три целине.

"Прва целина је динамички приказ, где ће јединице специјалне бригаде подржане ратним ваздухопловством и протвваздухопловном одбраном приказати свој динамички приказ. Ту ће бити део секвенце из противтерористичке борбе, борбено трагање и сапасавање, уз захтевање ваздухопловства, упућен је захтев и доћи ће до ваздухопловно ватрене подршке са ваздухопловима типа 'орао'", објаснио је Билић.

Додао је да ће истовремено ловачка авијација вршити ваздушну борбу, односно заштиту и контролу суверенитета ваздушног простора.

Након тога, доћи ће до друге целине – дефилеа јединица. "Дефилеи јединица такозвани пешадијски ешалон, дефилеи јединица на возилима или такозвани моторизовани ешалон и назаобилазни ваздухопловни ешалон", нагласио је Билић.

У дефилеу јединица – пешадијском ешалону биће и кадети, припадници Војне академије, који ће носити реплике застава из Другог светског рата, једниница које су учествовале у ослобођењу Београда, а наравно видећемо и ветеране.

"Када уследи моторизовани ешалон биће велики број палета наоружања војне опреме наше наменске индустрије – 'лазар', 'морава', 'тамнава'", додао је Билић.

Билић је командант приказа и истиче да је то огромна одговорност.

"Ово све сигурно ће протећи беспрекорно, јер учествује велики број јединица чији је основ обука. Ми имамо јединице које су 24 часа у приправности да по позиву реагују, а то је немогуће без константне обуке. Оно што мало усложњава процес је ангажовање јединица ван овога, имаћемо и средства из наменске инсутрије у приказу, имаћемо више родова Војске Србије и треба то све ускладити", објаснио је Билић.

Додао је и да је њему као пилоту кокпит место где се најудобније осећа, али да долазе младе снаге.

Прочитајте ОВДЕ зашто Аљбин Курти не одустаје од тзв. “Велике Албаније”.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА