Најновије

ПРШТИ РАТ У БИХ! Сукоб обавештајних струја! Припрема се удар на Бакира Изетбеговића?

Чињеница да је шеф Безбедносно-обавешајне службе БиХ (ОСА), Осман Мехмедагић, прославу годишњице те агенције крајем септембра организовао у сарајевском ресторану "Уна", који је под истрагом због финансијског криминала, скренула је пажњу јавности у БиХ.

Бакир Изетбеговић (Фото: Јутјуб)

Босанска агенција Патриа (НАП) пише да је реч о угоститељском објекту у који је пре само шест месеци ушла финансијска инспекција по налогу и под надзором Тужилаштва сарајевског кантона.

Уз питање који су били мотиви првог обавештајца БиХ да у овом ресторану организује пријем, и да на њега доведе безбедносно-правосудну елиту, па и стране дипломате, НАП сугерише да је тиме заправо желео да пошаље поруку онима који истражују пословање "Уна" ресторана.

Ова, наизглед чаршијска, прича, према тумачењу безбедносних стручњака, носи много значајнију поруку коју они читају као "сукоб у сарајевским обавештајним круговима", с обзиром на то да иза агенције Патриа, односно НАП, како се тврди, стоји Бакир Алиспахић, некада члан најутицајније бошњачке странке СДА, којег се Бакир Изетбеговић касније одрекао.

Безбедносни стручњак Џевад Галијашевић каже да се може говорити о сукобу Алиспахића, некадашњег сарадника Алије Изетеговића, са Мехмедагићем.

Сматра и да би то могао бити шири сукоб, који би се могао тумачити и као "удар на Бакира Изетбеговића".

Алиспахић, некада министар унутрашњих послова тзв. РБиХ, начелник ЦСБ-а у Сарајеву и директор Агенције за истраге и документацију (АИД), међународној јавности је познат кроз наводни шпијунско-терористички камп на Погорелици, код Фојнице, због чега је, између осталог, од 2003. на "црној листи" америчког Стејт Департмента.

Са министарске позиције је смењен 1996. на инсистирање ИФОР-а, односно снага предвођених НАТО-ом у БиХ, задужених за спровођење Дајтонског мировног споразума, због довођења у везу са организацијом поменутог кампа у ком су се, наводно, припадници МУП-а тзв. РБиХ и АИД-ови обавештајци, чак и добровољно пријављивали, за (анти)терористичке обуке и операције обрачуна с криминалним миљеом у Федерацији БиХ.

Тада је ухапшено неколико припадника МУП-а тзв. РБиХ и радника Иранске обавештајне службе који су радили као инструктори.

Алиспахић је у том периоду, био главни "логистичар и часник за везу" између МУП-а РБиХ и Исламске Републике Иран, односно бошњачких полицајаца - ученика и иранских - учитеља, и једних и других подједнако, наводних потенцијалних терориста.

Ухапшен је са још двојицом својих сарадника 2002. по налогу тадашњег Федералног тужилаштва, због постојања основа сумње да је шпијунирао за Иран и политичких убистава и организација кампа.

Оптужница против Алиспахића и других, ускоро је с "кампа Погорелице", преиначена у "покушај атентата на Фикрета Абдића", а све тројица осумњичених, ослобођени су правоснажно, пред Врховним судом Федерације БиХ кривичне одговорности по свим тачкама оптужнице, пренела је раније РТРС.

Алија Изетбеговић тада је изјавио да су контакти Владе РБиХ с Ираном били легални, а иранска дипломатија у БиХ - да никада није организовала било какву обуку, нити камп мимо изричитог ранијег захтева тадашње владе.

С друге стране, Мехмедагић за којег су медији писали да данас, за рачун Британаца прислушкује председника Србије Александра Вучића и Републике Српске Милорада Додика, током рата убијао је, према медијима, снајпером Србе у Сарајеву.

Као члан "Бисера", гарде Алије Изетбеговића, био је његов омиљени пратилац на путовањима ван Сарајева.

Поједини заштићени хашки сведоци говорили су о његовим "убилачким" акцијама од маја 1992. до јуна 1994.

НАП наводи да је Мехмедагић данас на позицији шефа СОА без валидне дипломе, јер су ону коју је имао поништиле институције Реублике Српске, те оцењује да он и агенција коју води све теже прате безбедносне изазове.

"Некада и сами делују на креирању несигурности у јавности. Тако је рецимо ОСА дала позитивно мишљење Републици Српској за увоз дугих цеви. Док се Мехмедагић бори с властитим демонима и интересима својих шефова, хрватски обавјештајци несметано делују у нашој држави (БиХ), а уместо реакције ОСА БиХ, јавност то сазнаје из медија", наводи НАП.

Подсећају да је Мехмедагић саслушаван у Тужилаштву БиХ након што је објављена прича о хрватским обавештајцима који у Босни и Херцеговини наоружавају селафије и питају да ли је Мехмедагић пре новинара знао за овакве активности СОА Хрватске или је и први обавештајац о свему сазнао из медија.

Констатују и да сво, као кажу, сивило сигурносно-правосудног апарата у БиХ показује и чињеница да овај случај никада није добио коначан епилог.

Прочитајте ОВДЕ шта је властима у БиХ поручио Милорад Додик.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА