Најновије

ДОДИК БРУТАЛНО ИСКРЕН: Ово је рекао о Вучићу и његовом ставу о КиМ!

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик каже да је решавање питања Косова и Метохије државно питање Србије, а он ће поштовати став Београда и стати иза те одлуке, те наводи да се до решења мора доћи дијалогом.

Милорад Додик (Фото: Јутјуб)

Додик је додао да подржава ставове и напоре Београда и председника Александра Вучића, наводећи да је Вучић политичар који ће изградити консензус или већинско мишљење Србије о том питању.

Он је подсетио да РС није дала БиХ да призна Косово, што је, каже, логично, јер ако Србија не пристаје на то да је Косово држава, како може РС да пристане.

- Косово и Албанија се, колико видим, све више интегришу и деле заједничке политичке вредности у том погледу. Ја чак мислим да је то нормално. А, зашто онда није нормално да ми Срби из РС пратимо оно што је Србија - упитао је Додик.

У интервјуу за ТВ Клан, Додик је рекао да не верује да је могуће да БиХ опстане, и да Босна опстаје зато што је то међународни пројекат, а све што је било међународни пројекат у историји - мењало се.

Наводи и да БиХ не представља вољу народа у њој - Хрвати су, каже, незадовољни јер су им укинута права која су имали Дејтонским споразумом, Срби због тога што су РС одузета многа овлашћења, а Бошњаци би најрадије своју републику, без етничких ознака, што је показала декларација Бакира Изетбеговића.

Незадовољна је, додаје, и међународна заједница, јер, према његовој оцени, још покушава да влада истим принципима као пре 20 година.

Наводећи да је деловање његове партије у РС доминантно, Додик је казао да поштује Дејтонски споразум, али указује да је БиХ у кризи, можда и већој него након рата 1996. године, те да сигурно он за то није крив.

Упитан да ли је према његовом мишљењу БиХ нерешен проблем, Додик је казао да је, самом чињеницом да је конституисана после рата, БиХ нерешен проблем.

- Нисам авантуриста и не правим план нити га заснивам на рату, већ на политикама које имају подршку народа. Ја не манипулишем са тим, људи добро знају да је оно што им кажем у кампањи или јавно, тако и да не може да буде ево неког Американца или Британца и да треба да се препаднемо - казао је он.

Додик је приметио да данас сви теже да се очува мир, али да у суштини у БиХ нема базичног консензуса ни о чему, те додао да се у Босни једино Нова година и 1. мај обележавају као интернационални празници, док све друге празнике један народ слави као комеморацију, а други као победу.

На констатацију да се углавном упире прстом у Србе и спомиње Сребреница, када се говори о рату у БиХ, Додик каже да је Сребреница велики злочин, али и велика манипулација.

- Не стојим ни иза једног Србина који је у име Срба починио злочин, било кад и било где. То није моја орбита, то нису људи које ја славим. Али, Сребреница је велики злочин, али и велика манипулација и верујем да ће једног дана истина изаћи на видело - истакао је Додик.

Упитан да ли постоји могућност да се РС отцепи и припоји Србији, поновио је његов став да је то могуће и упитао зашто је дозвољено да се направи стереотип да Косово може у перцепцији запада да буде држава, а Српска не може, када су локални услови готово идентични.

- Сматрам да ми имамо право по повељи УН, која каже да народ има право на самоопредељење. А, ваљда не треба да доказујем да српски народ има карактеристику народа, бар то није спорно. Верујем да ће српски народ имати прилике да се одлучи о томе - казао је Додик.

Додао је да бошњачка политичка елита греши зато што не даје никакве гаранције Србима да би могли да се осећају добро у БиХ и жели да наметне своје мишљење Србима и РС.

На питање какве односе у региону предвиђа, Додик каже да не очекује сукобе, јер, према његовом мишљењу, регион мора да буде изван глобалних кретања.

Зашто је Вучић пао у немилост Ангеле Меркел? Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА