Најновије

ЧАШИЦА РАКИЈЕ И ПОЛИТИКЕ У ТОПЛИЦИ! Скрозза: Вучић редовно злоупотребљава децу у политичке сврхе! Све то личи на Титове пионире

“Вучићу, Србине” - викала су деца у првим редовима митинга у Куршумлији прошле суботе, а истог дана, такође деци, председник је саветовао да пију ракију, а не пиво.

Александар Вучић на митингу у Топличком крају (Фото: Predsednik.rs)

Психолози опомињу да председник као потенцијални узор има велику одговорност, а медијски експерти овај наступ оцењују као неприхватљив и као злоупотребу деце у политичке сврхе.

У селу Кутловац код Блаца председник Србије деци је говорио о чарима алкохола - једном дечаку предлагао ракију, а другом честитао јер је већ, како каже, користи.


Да ствар није за шалу показују прошлогодишњи резултати Националног истраживања о здравственом понашању деце које је урадио Институт за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" - чак 50 одсто младих узраста од 14 до 16 година повремено пије алкохол, 20 одсто њих се повремено опија, а седам одсто њих редовно пије. Једна од балканских иницијација за улазак у свет одраслих јесте и пиће, нарочито за мушку децу.

Да није реткост да сами родитељи буду први који деци дају алкохол и охрабрују их да пробају неки гутаљ пића указује доцент на Департману за психологију Филозофског факултета у Нишу Милица Тошић Радев.

Према њеним речима, често се то дешава кроз шалу и у забави, а неретко, уколико деца реагују негодовањем, то буде праћено подсмехом и неприкладним коментарима.

“Иако верујем да је и у конкретном случају (Вучић и деца) у питању шала, сматрам да сви морамо бити свесни огромне одговорности за сваки пример који дајемо деци, посебно уколико за њих представљамо потенцијалан узор или модел понашања. У том случају је наша одговорност да будемо позитиван пример и понудимо објашњење или алтернативне обрасце понашања и садржаје, још већа”m објашњава Тошић Радев.

Према ставу Tошић Радев, наша култура има прилично благ став према конзумирању алкохола, а присутни су и полни стереотипи у васпитању дечака и девојчица. Поред забране продаје алкохола малолетницима, предлаже и укидање емисија које су препуне насиља, сексуалних сцена и, наравно, алкохола.

“Потребно је интензивирати едукативне кампање у школама, као и пробудити свест код родитеља о важности поседовања тачних информација, учинити информације доступне свима, кроз едукацију повећати свест о важности примера који дајемо деци и радити на развоју важних родитељских вештина”, закључује Тошић Радев.

Проблеми са пажњом, учењем, памћењем, поремећаји у понашању и дефицит у контроли емоција само су неке од последица блиског сусрета малолетника и алкохола.

Скрозза о новим пионирима и старим аутократама

Вучић се истог дана срео са још једном групом деце - на митингу у Куршумлији у оквиру кампање “Будућност Србије” скандирала су “Вучићу, Србине” из првих редова, а он им је обећао ново игралиште.


И једно и друго, и шале о алкохолу и скандирање деце из првих редова, уживо је преносила ТВ Пинк, али деци лица нису сакрили, што је супротно прописима.

То је први проблем који уочава новинарка и стручњак за етику Тамара Скрозза и наглашава - идентитет деце морао је бити сакривен. Када је о скандирању реч, каже да га закон дозвољава уколико постоји родитељски пристанак, а претпоставља да, бар усмени, постоји.

Међутим, у овом топличком дечјем политичком игроказу види злоупотребу, нове пионире и старе аутократе.

“Он сад већ редовно злоупотребљава децу у политичке сврхе и читава та ствар почиње да личи на Титове пионире, или уопште, опчињеност различитих аутократа децом: намером да им дечије појављивање поправи имиџ, учини их топлијим и "људскијим". То исто су радили Хитлер, Стаљин, кинески председници, лидери Северне Кореје и слични”, оцењује Скрозза.

Као грађанку, Скроззу све ово узнемирава и плаши, а за причу о ракији са децом каже да је неприхватљива.

“Лично, мени је несхватљива и неприхватљива прича о ракији, али нисам стручна за то - ту би већ могли да се огласе психолози, педагози, социјални радници, јер он једно дете убеђује да пије ракију, а другом честита што то већ чини (?!)” , чуди се Скрозза.

Вучић и алкохол

Председник Србије имао је у прошлости опречне изјаве о алкохолу. Тврдио је да не пије, али и да је попио 2 чашице ракије док је био у Влади Србије, једном кад је Цумтобел дошао у Ниш.

У његовој биографији на Истиномеру стоји да је познат као љубитељ и колекционар вина.

“Човек који пије вино не може да буде лош човек”, рекао је раније Вучић.

Ипак, најконтроверзнија изјава у вези са пићем која се повезује са Вучићем јесте она да се напио 3 пута у животу - кад је Црвена звезда постала првак Европе у Барију 1991 и кад су убијени Славко Ћурувија и Зоран Ђинђић. Тај податак искористила је новинарка Времена Јована Глигоријевић у тексту о Вучићевој политичкој каријери - Биографија из варикине, а изнео га је и новинар Дојче Веле Немања Рујевић на Твитеру.

Други политичари такође су довођени у везу са алкохолом, али са децом о томе у јавности нису разговарали. Од увођења вишестраначја у Србији политичари у кампањама ипак воле да се сликају са децом и штипкају их за образе. “Радимо за будућност наше деце” - честа је фраза.

Деце има и у слоганима, па је тако познат онај Српске радикалне странке и Војислава Шешеља - Србија је вечна док су јој деца верна.

Прочитајте ОВДЕ како председник Србије није испунио обећање мештанима у околини Краљева.

Извор: Јужне вести

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА