Најновије

Демократе неће да их Обрадовић дисциплинује

Нико, па ни уважене колеге из СзС-а, не може водити кадровску политику у Демократској странци. Унутарстраначке проблеме и несугласице ћемо решавати у оквиру надлежности страначких органа”, поручио је јуче председник ДС-а Зоран Лутовац, реагујући на речи лидера Двери, Бошка Обрадовића, који је оценио да „бивше руководство ДС-а сваки дан забија клипове у точкове”.

Обрадовић (Фото: Јутјуб)

Лутовац је, међутим, упутио и јавни позив члановима ДС-а, симпатизерима и „искреним борцима за демократију”, да се прекине с неплодотворним расправама, вербалним надмудривањима и јавним иступима који удаљавају од примарног циља – слободног друштва и државе која почива на принципима владавине права, слободе и једнакости.

„Апелујем и на чланове ДС-а да се у јавности заступају само ставови дефинисани кроз одлуке органа странке. Инсистирање на разликама у савезу, чији смо оснивачи, уместо заједничком интересу свих грађана, користи Вучићевом режиму. Не затварамо очи пред разликама, но, не допуштамо да те разлике прерасту наш заједнички задатак и да се енергија за суштинске промене усмери у погрешном смеру и на погрешну адресу”, рекао је Лутовац пошто се у јавним иступима отворила нека врста фронта између појединих функционера ДС-а и Бошка Обрадовића. Лутовац се очигледно у овој ситуацији нашао између две ватре: страначких функционера који се, мање или више отворено, супротстављају партијској одлуци о бојкоту избора на пролеће наредне године и Обрадовића, који се све смелије меша у унутрашње ствари ДС-а.

Потпредседница ДС-а Александра Јерков је, реагујући на Обрадовићев коментар о бившем руководству ДС-а, а поводом разлика у погледу бојкота, поручила да Демократска странка неће дозволити да председник неког другог покрета дисциплинује чланове ДС-а, тумачи њене одлуке, дели пацке онима који не дају изјаве које су му по вољи и унижава све оно сто Демократска странка јесте и што је одувек била. „Нећемо дозволити да нам се намећу вредности и култура других странака, поготово антиевропских попут Двери”, рекла је Јерковљева, а изјаве попут ове Бошка Обрадовића за њу су напад на све чланове ДС-а, али пре свега – на вредност неговања демократске дискусије и допуштање другачијег мишљења, која је увек била елементарни део културе и вредносног система Демократске странке. Демократе ће, поручила је она, наставити да говоре оно што мисле, и „ту никакве увреде и клевете неће помоћи никоме ко у томе покушава да их спречи, ма ко то био”.

Обрадовићу се супротставио и Драган Шутановац, који је рекао да ДС нема газду, да им нико не командује, а да је одлука о бојкоту избора, по његовом схватању, „да настављамо борбу за демократске изборе, без обзира на то што смо у бојкоту за следеће”.Антрфиле

Трифуновић опет грубо извређао новинарку

Лидер Покрета слободних грађана Сергеј Трифуновић поново је грубо увредио новинарку, овог пута то је била уредница и водитељка емисије „Упитник” на РТС-у Оливера Јовићевић. Трифуновић је на „Твитеру” објавио да њена емисија постоји да не би радила „на позив”, инсинуирајући на проституцију, као и да ће покрет на чијем је челу када дође на власт легализовати проституцију и омогућити јој да ради свој посао. На сличан начин, Трифуновић је у јануару ове године писао и о новинарки „Српског телеграфа” Ивани Жигић.

Удружење новинара Србије осудило је „вулгарне и сексистичке претње и увреде које су Трифуновић и његови истомишљеници” упутили Оливери Јовићевић, истичући да увреде Трифуновића представљају радикализацију обрачуна политичара с новинарима. Из НУНС-а кажу да је Трифуновић недвосмислено инсинуирао да је Јовићевићева проститутка, што никако „не приличи некоме ко води грађанску политичку партију и пледира да води и државу”. Потпредседница СНС-а Марија Обрадовић оцењује Трифуновићеве увреде као директан притисак на медије и застрашивање новинара.

Разбуктале страсти због паљења књиге

У опозицији се не смирују страсти ни после инцидента током промоције књиге Горана Весића када је група људи, предвођена Марком Бастаћем, председником београдског одбора Странке слободе и правде Драгана Ђиласа, центром града јурила за Весићем. Након тога, подсетимо, из СНС-а су оптужили присталице СзС-а да пале књиге, на шта је потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић рекла да је Српска напредна странка „пронашла неке људе да пале књигу и тиме оптужи опозицију за то”. Бастаћ је оптужио заменика градоначелника да је људима који су га обезбеђивали током промоције књиге у центру Београда наложио да „туку мирне људе”. МУП је саопштио да су „тројица активиста Савеза за Србију и десет присталица СНС-а пријавили да су физички нападнути у понедељак увече испред галерије ’Прогрес’ током инцидената који су се десили за време одржавања промоције књиге заменика градоначелника Београда, Горана Весића”.

Шешељ открио тајну о Сребреници коју британска влада не дозвољава ником да објави. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА