Најновије

ВАТИКАН СТАО НА СТРАНУ СРБА: Учинићемо све да заштитимо хришћанску традицију на КиМ!

Министар Владан Вукосављевић је 9. августа упутио писмо кардиналу Ðанфранку Равасију, председавајућем у Папском Савету за културу

Трг Светог Петра у Ватикану (Фото: Pixabay)

- Света столица ће учинити све да се избегну било какве напетости које могу да начине штету богатој хришћанској традицији присутној на Балкану, као и верским слободама неопходним за миран и темељан саживот - одговор је који је добио министар Владан Вукосављевић из Ватикана због дешавања у Новом Брду, када је у августу ове године у православној цркви Светог Николе служена католичка миса.

Вукосављевић је из тог разлога 9. августа упутио писмо кардиналу Ðанфранку Равасију, председавајућем у Папском Савету за културу.

- Изражавамо задовољство коректним и добронамерним ставовима изнетим у одговору кардинала Равасија, и уједно се надамо да ће и убудуће сарадња измеду Србије и Ватикана у области културе бити на достигнутом високом нивоу - наводи се у саопштењу Министарства културе.

Поводом служења мисе на остацима цркве Светог Николе - катедрале Новог Брда Вукосављевиц је позвао Равасија да покрене иницијативу и предузме кораке како "албански католички клер на територији самопроглашене (и од наше две државе непризнате) ''државе Косово'' не би на тај начин непотребно провоцирао напетост и скрнавио верске и културно-историјске споменике српског народа, чији су настанак, намена и традиција у медународној струцној литератури издашно документовани", саопштила је тада Прес-служба Министарства културе и информисања.

Министар је тада навео да Србија и Ватикан негују наглашено добру сарадњу и подсетио кардинала да је у 14. и 15. веку постојала црква Санта Мариа дел Монте Нуово за западне вернике чији запуштени остаци и данас стоје непосредно "еxтра мурос" на новобрдским ископинама и албански верници би тај локалитет могли да уреде и користе по жељи.

- Богата традиција хришћанске културе на Балкану и у Србији може и треба да омогући и католичким и православним верницима да достојанствено обављају своје обреде у сакралним објектима који представљају израз њихове вере и културног наследа - навео је Вукосављевић у писму Ватикану.

Власт у Приштини има опасан сценарио! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА